fbpx

O treime dintre elevi, distrași de telefoanele mobile la orele de matematică – raport PISA 2022

de telefoanele mobile

Mulți elevi din România au declarat că studiază matematica într-un climat disciplinar nefavorabil învățării.

Conform notei de țară pentru România, realizată în cadrul testării PISA 2022, o treime dintre elevii români au afirmat că sunt distrași de telefoanele mobile.

Potrivit documentului, în 2022, aproximativ 21% dintre elevii din România au raportat că nu pot lucra bine la majoritatea sau la toate lecțiile (media OCDE a fost de 23%); 28% dintre elevi nu ascultă ceea ce spune profesorul (media OCDE a fost de 30%); 35% dintre elevi sunt distrași de folosirea dispozitivelor digitale (media OCDE a fost de 30%); iar 31% sunt distrași de alți elevi care folosesc dispozitive digitale (media OCDE a fost 25%). În medie, în țările OCDE unde utilizarea telefoanelor mobile în incinta școlii este interzisă, a fost mai puțin probabil ca elevii să declare că au fost distrași de dispozitive digitale.

În România, 57% dintre elevi au raportat că, la majoritatea orelor de matematică, profesorul manifestă interes pentru procesul de învățare al fiecărui elev (media OCDE a fost de 63%), iar 61% dintre elevi au raportat că profesorul oferă ajutor suplimentar atunci când elevii au nevoie (media OCDE a fost de 70%). În 2012, ponderea corespunzătoare era de 69%, respectiv 63%. În sistemele de învățământ în care mai mulți elevi au raportat că profesorii acordă ajutor suplimentar atunci când elevii au nevoie, performanța medie la matematică în 2022 a tins să scadă mai puțin față de cea înregistrată cu zece ani în urmă.

1 comment

  1. ionut spune:

    Ar trebui ca telefonul sa fie inclus in categoria de unelte de sprijin pentru procesul educational. Unii profesorii folosesc kahoot, dar nu e suficient pentru toate activitatile la toate disciplinele. Inca de la primele ore de matematica sau, poate, chiar la TIC, elevii ar trebui sa invete si LateX ca sa poate genera propozitii matematice scriind direct pe telefon.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.