fbpx

O grădiniță din Vrancea, anunțată de DSP că nu mai poate primi copii nevaccinați. Motivul: un caz de tuse convulsivă

Grădinița nr. 18 din Focșani a fost înștiințată de Direcția de Sănătate Publică de faptul că preșcolarii care nu au toate vaccinurile făcute conform vârstei nu mai pot fi primiți în colectivitate. Potrivit unei adrese a DSP, motivul este confirmarea unui caz de copil diagnosticat cu tuse convulsivă, care era înscris la grădinița respectivă. 

Educație Privată a contactat grădinița nr 18 din Focșani, iar reprezentanții acesteia au confirmat primirea adresei. ”Acum sunt cei de la DSP în vizită la noi și discutăm pentru a găsi o soluție”, ne-a declarat Veronica Necula, membru în Consiliul de Administrației a unității de învățământ preșcolar.

Ce este tusea confulsivă

Tusea convulsivă (cunoscută și sub numele popular de „tuse măgărească este o boală infecțioasă cu contagiozitate ridicată, cauzată de bacteria Bordetella pertussis. Un procentaj semnificativ din cazurile de tuse convulsivă este cauzat de alți membri ai genului Bordetella, de exemplu B. parapertussis și B. holmesii. La această infecție respiratorie se face, de asemenea, referire ca la „tusea de 100 zile”. Această boală este o cauză majoră de morbiditate și mortalitate în întreaga lume. Se estimează că boala afectează anual 48,5 milioane de persoane de orice vârstă, la nivel global, rezultând 295.000 decese, majoritatea survenind la sugarii mici. Simptomele sunt inițial usoare, apoi pot evolua către tuse severă care explică denumirea sunetului caracteristic din timpul inspirației ce urmeaza accesului de tuse: „tuse măgărească”.

 Faza de tuse durează între câteva zile și câteva luni. Prevenția prin vaccinare este de imporanță primordială, dată fiind severitatea bolii la sugari și copii. În România, vaccinul împotriva tusei convulsive este cuprins în schema națională de imunizare.