fbpx

Nu, nu părinții sunt vinovați, domnule Funeriu!

de Marcel Bartic

 

Daniel Funeriu a afirmat deunăzi că vinovații pentru notele sub șase la Evaluarea Națională sunt părinții.

Nu, nu sunt. 

Explicația este una foarte simplă. Sistemul de învățământ este un serviciu public. 

Am zis să încep cu concluzia că poate vă plictisiți cu restul textului și era important să rețineți din prima.

De ce nu sunt vinovați părinții? Ia vă spună fratele Bartic o poveste cu Harap Alb, Spânul, taxe și impozite.

Demult, tare demult, oamenii s-au oprit din tot ce făceau ei și-au zis la un moment dat, băi, nu e bine. Ce nu e bine, a întrebat unul. Păi tu nu vezi că nu ne descurcăm să le facem noi singuri pe toate? Nu? Nu. Aha. De ce? Pentru că nu ne pricepem. Și ce propui? Fiți atenți. 

Punem mână de la mână și ne facem un… un… nu știu cum să-i zic. A, ba da. Guvern! Da, perfect, mamă, cum mi-a venit așa dintr-odată, sunt deștept dat dracului. Ok, ok, i-au zis ăilalți, lasă asta, ia zi, ce trebuie sa facă guvernul ăla? Cum ce să facă? Are grija de noi, la tot ce nu putem sau nu ne pricepem noi să facem. Facem un de-ăla, un… un contrict social. Un controct social. Contract? Sună mai bine? Perfect, pfoai, sunt în formă azi. 

Vrem să fim apărați? Iaca, guvernul se ocupă de armată,  poliție, miliție sau cum vreți sa-i spuneți. Că doar n-om fi toți experți în explozibili și arte martiale.Vrem să fim sănătoși? Sigur că vrem, uite de aia, cu banii pe care-i plătim noi ca taxe și impozite, ne facem spitale, angajăm doctori,  facem politici de sănătate, dintr-astea, mă înțelegeți,  da? Ia zi, tu te descurci să-ți faci singur o operație de apendicită? Nu? Bravo, deci te-ai prins. Ai nevoie de unul care se pricepe. Și uite așa, facem noi cu tot ce înseamnă binele comun. Drumuri, protecția mediului, protecție socială pentru copii, bătrâni și bolnavi și așa mai departe. A, stai c-am uitat. Și școală. Sigur că da, și școală,  că vrem să evoluăm, să fim cât mai bine pregătiți în fața vicisitudinilor vieții acestea crude și nemiloase și viitorului incert, nemilos și escatologic. Pe ăsta ultimul nu știu de ce l-am zis dar mi-a venit pe moment deci și-o găsi el o definiție odată și odată. 

Unde am rămas, c-am uitat?

A, la școală. 

Sigur că trebuie să facem școală cu oameni care se pricep la asta, sunt pregătiți, au  facultăți, doctorate, grade didactice, în fine, ce-or mai avea ei. Dacă ne pricepeam noi, nu mai era nevoie, normal. Dar de aia plătim taxe și impozite ca să ne ajute oamenii ăia să ia ăștia micii măcar un șase la Evaluarea Națională. 

Păi da, domne, stai un pic. Școala are nevoie de susținerea părinților!

Sigur că are! De susținere, de mobilizare, de încurajare, de suport emoțional, nu de făcut orele în locul profesorilor! Pentru că, dacă e așa, de ce mai plătim taxele alea? Făceam eu matematică cu ăla micu iar banii de impozite îi spărgeam la păcănele. Sau ceva. Orice altceva. Conveneam de la început că nu ai voie sa fii părinte fără să știi să rezolvi integrale de gradul III și gata, s-a terminat. Vorbesc serios. Iubi, am un chef nebun de prostii în seara asta! Iubito, ai repetat teorema lui Lagrange? Nu. Atunci, cu regret, nu se poate. Deci ați înțeles. Rostul părinților este să susțină școala, nu să o înlocuiască. Vă puteți imagina cum ar fi să stai pe masa de operație, în timp ce chirurgul îți coase niște mațe pe acolo și să-ți spună, boss, ține și tu penseta asta un pic cât îți scot eu rinichiul ăla? Cum, nu vrei? Nasol. Nu colaborezi.

Dar, stai, dacă părinții fac totuși treaba asta, îi pot evalua pe profesori? Ferească Dumnezeu. Păi ce, se pricep ei la ce fac profesorii? Ați uitat? Facultăți,  cursuri peste cursuri, grade, doctorate… A, ok. Dar să facă matematică în locul lor se poate. Foarte logic.

Să revenim că divagăm cam mult. Să mai repetăm o dată ca să ne asigurăm că înțelege toată lumea inclusiv domnul Funeriu. Învățământul este un serviciu public. Deci noi, părinții, nu trebuie să ne pricepem la matematică. Dacă pe mine, Gigel din comuna Pierduta, județul Aruncați, nu m-a blagoslovit bunul Dumnezeu decât cu patru clase și o profesie de agricultor dar îmi plătesc taxele și impozitele, responsabilitatea ca Aguridă ăsta al meu să ia șase la Evaluarea Națională revine fix instituției care trebuia să se ocupe de treaba asta.

Mai voiam să spun ceva și-am uitat. În fine, mi-aduc eu aminte. Până atunci, să o mai spunem o dată. Învățământul este un serviciu public. 

Clar?

PS: A, gata, mi-am amintit. Și eu sunt profesor. Și părinte. Și plătitor de taxe și impozite.

9 comments

  1. Alina spune:

    Si tot noi parintii suntem de vina cand copiii merg la scoala dar profesorii nu le incheie media din motive halucinante.

  2. Vasile spune:

    Bravo, dar tot părinții sunt vinovați în cele mai multe situații. Se știe că educația începe cu familia. Dacă familia încurajează copilul să nu învețe sau să fie mai delăsător, atunci copilul așa va fi…

  3. Rudi spune:

    Wow, bieții părinți, cum să se ocupe ei de copiii lor?! Școala trebuie să se ocupe de tot. Vin copii la școală incapabili să îmbrace singuri o bluză sau geacă? Să încalțe un pantof? Care nu știu să-și pună obiectele în ghiozdan și sunt campioni ai dezordinii? Școala e de vină! Vin copiii la școală fără chef, cu gândul doar la distracție, jocuri video, tik tok etc și plini de conștiința faptului că au doar drepturi și stau în bănci plini de lehamite/tupeu? Școala e de vină! Noi plătim taxe, să vină profii și acasă să ne țină locul.
    Dar să nu disperăm, uite acum dispar premierile, diplomele, toată lumea va fi la fel, cel care va scrie 1+1=3 va primi punctaj maxim pentru originalitate și diversitate samd. Si vom fi fericiti !

  4. Costel spune:

    Sunt profesor si eu cred ca acest articol este o mizerie.

  5. Mihai spune:

    Sa nu mai aud de bieții profesori, plătiți cu 5000 lei net pe luna, pentru 16 ore pe săptămână, cu 4 luni de concediu plătit . Cat vine per ora? (ca nu am luat evaluarea de clasa a 8-a ?). Asa-i ca sunt printre cei mai bine plătiți bugetari? Și nu își fac datoria! Bravo, bravo pentru articol! Fata de profesorii mei de acum 40 de ani (30 de ore săptămână, meditații cu clasa inafara programului, dirigenție adevărată, mers cu elevii la practica agricola, parca traiul e totuși bun, nu?! Cui nu-i place, sa meargă la privat sa vadă cum se câștigă banul!

  6. Maria spune:

    Mulțumim, „frate Bartic”! Superbă descriere a felului în care se desfășoară lucrurile!

  7. Lora spune:

    Dacă parintii ar afla ca sunt parteneri in educație, nu doar beneficiari ai unui ” serviciu ” social , altfel ar fi și educația! Până atunci vom avea doar cîrcotași și savanți de pe marginea stadionului numit și școală pe care unii elevi înscriu goluri ,restul, nu !

  8. DC spune:

    Da,domnule Funeriu sunt copii care nu reusesc sa ia 6.
    Sunt cei care nu au avut bani de meditatii sa suplineasca alergarea prin materie datorita programei superincarcate.Sunt probabil suparati ca nu au reusit mai mult dar resemnati.
    Daca am reusi cu totii,profesori,parinti,ministrii sa intelegem ca unii chiar nu pot sa faca pregatire suplimentara pentru a sustine acest examen probabil am schimba ceva in sistemul de invatamant.
    Pana atunci aveti dreptate e vina parintilor ca nu i-au pregatit suplimentar prin meditatii.

  9. Părinte vinovat spune:

    Sărmanii profesori! Nu sunt vinovați, ei doar vin la școală, in clasa a VIII- este, totuși cel mai important eveniment: balul de absolvire și altceva nu conteaza. Macar, la clasa noastră, diriginta , profesoara de la romana, s-a asigurat printr-o întrebare, că elevii ei beneficiază de educație: „cine face meditații sa ridice mana”. A ridicat toată lumea, pt că altfel ar fi început ironiile privind statutul social. Categoria ăsta de profesori este plătită din bani publici și acuză părinții că nu se implica, aceeași categorie își revendică performanțele unor copii dar nu și notele scăzute ale altora . Buna ar fi o evaluare a cadrelor didactice, nu doar a elevilor care pe langa starea hormonala sunt blamați pt note .

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.