fbpx

Sportul de masă pentru o comunitate rezilientă! – Bune practici

În perioada septembrie – decembrie 2022, Școala Metropolitană ARC a derulat proiectul ,,Sportul de echipă – un mediu de dezvoltare a abilităților pentru viață!” 

Scopul proiectului Sport Scoala ARC (scoala-arc.ro) a fost  formarea și exersarea abilităților de viață prin sporturile de echipă (volei, baschet, fotbal, oină și rugby tag), pentru dezvoltarea armonioasă emoțională, socială, intelectuală, formarea obiceiurilor sănătoase pentru tot restul vieții în toate aspectele ei: sănătate, fair play, recreere, socializare, reziliență. 

Părinții au fost implicați pentru a înțelege importanța combinării cooperării și competiției în dezvoltarea armonioasă a personalității copiilor. Educarea familiilor, este un obiectiv pe termen lung în comunitatea noastră educațională. Elevii și părinții lor sunt  încurajați să facă sport punând accent pe sănătate, cooperare și pe legarea unor prietenii sănătoase cu cei din jur. 

Elevii noștri cu vârsta 9-14 ani au beneficiat de două sesiuni de pregătire pe săptămână, în afara orelor de curs.  În lunile de implementare a proiectului, au fost abordate toate elementele sporturilor practicate, începând cu  regulament, mișcări de bază, coordonare în echipă, elemente de arbitraj și  încheind cu  meciuri între echipe, la care au asistat părinți, colegi din școală și de la școlile și cluburile sportive invitate.

Copiii au descoperit cu entuziasm două sporturi noi – oina și rugby tag care i-au fascinat și pe ei și pe părinți. La sesiunile de pregătire au asistat cu entuziasm mai mulți colegi, părinți și profesori.

Un element de originalitate a fost realizarea de către consilierul școlar și psihologul școlii  a unei cercetări prin aplicarea unor teste și  chestionare prin care s-a urmărit urmărirea evoluției unor abilități pentru întreaga viață  pe parcursul derulării activităților din proiect: imagine de sine, încredere în sine, atitudinea față de colegii de echipă și față de rivalii din cealaltă echipă, față de succes și eșec, ca și starea de bine în școală.

Un spectacol sportiv la evenimentul „Toți suntem campioni” organizat pe terenul școlii organizatoare a marcat încheierea proiectului. Echipele antrenate de profesorii Școlii Metropolitane ARC s-au întâlnit cu invitații lor de la Clubul Sportiv nr. 4 și Școala Gimnazială nr. 112. Un adevărat regal de baschet, rugby tag și oină la care au asistat cu entuziasm părinții și colegii micilor sportivi! Meciurile au creat acea atmosferă benefică social de adversitate neostilă, de rivalitate sportivă și au constituit și un fructuos schimb de experiență între profesorii de educație fizică din Școala Metropolitană ARC și colegii lor de la alte școli.

Meciurile demonstrative ale organizațiilor partenere de la evenimentul de lansare și de la cel de marcare a finalizării acestuia  au fost extrem de benefice pentru motivarea copiilor. 

Mulțumim tuturor partenerilor care au răspuns invitației noastre de a colabora pentru promovarea beneficiilor sporturilor de echipă:  PROEDUS, Federația Română de Oină, Școala de Rugby Șoimii București, Clubul Sportiv Laguna, Clubul Sportiv nr. 4, Școala Gimnazială 112.

Sperăm ca mobilizarea comunității educaționale din București prin activitățile publice de promovare a proiectului și rezultatelor, dar și prin implicarea unor elevi și profesori din alte școli bucureștene invitate în meciurile programate în proiect am contribuit la conștientizarea importanței sportului de masă pentru  dezvoltarea competențelor sociale, gestionarea emoțiilor, reziliența și starea de bine în comunitate.