Norma de hrană a elevilor: 1,92 de lei/zi. Ministerul Justiției vrea să crească cu 5% norma de hrană pentru deținuți

Postul de televiziune Digi 24 anunță că în Monitorul Oficial a fost publicată, luni, Hotărârea Guvernului prin care se stabileşte bugetul pentru anul şcolar 2019-2020 pentru programul ”Laptele şi cornul”, dar şi pentru programul ”Fructe şi legume în şcoli”. Guvernul a alocat 540 de milioane de lei, bani care vor asigura hrana pentru aproape 2 milioane de copii. Suma va fi completată şi cu bani de la Uniunea Europeană, aproximativ 82 de milioane de lei. La un calcul simplu, rezultă că pentru hrana fiecărui elev Guvernul alocă 1,92 lei pe zi, afirmă sursa citată.

Decizia vine în contextul în care Ministerul Justiției vrea să majoreze norma de hrană pentru deținuți pe motiv că sumele de bani alocate pentru hrana deținuților s-ar putea modifica din cauza inflaţiei.

Potrivit proiectului, prin inflație, prețul alimentelor ar putea fi mai mare cu 5% comparativ cu ultima actualizare, care a avut loc în 2018.

În urmă cu un an, Ministerul Justiției a propus ca valoarea financiară a normelor de hrană pentru persoanele private de libertate ar urma să fie majorată cu aproape 50%. Propunerea a fost aprobată și a intrat în vigoare din septembrie 2018.

Potrivit referatului de aprobare publicat pe site-ul ministerului și preluat de ziare.com, la întocmirea proiectului au fost avute în vedere și modificările aduse de Legea nr. 61/2018 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, prin care s-au stabilit, printre altele, plafoane calorice minime și maxime pentru normele de hrană specifice persoanelor private de libertate.

“În vederea elaborării proiectului de ordin al ministrului Justiției a fost numită o comisie formată din specialiști din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor și din unitățile subordonate, aceasta stabilind normele financiare de hrană pentru persoanele condamnate, prin stabilirea unor noi valori financiare a normelor de hrană acordate deținuților. Astfel, de la 3,76 lei/zi/persoana fără TVA, corespunzătoare valorii actuale a normei 17, pentru această normă de hrană nouă valoare fiind stabilită la 5,51 lei/zi/persoana, fără TVA”, se arată în referat.

Ministerul Justiției a întocmit, în paralel, și un alt proiect de ordin pentru aprobarea normelor de acordare a drepturilor de hrană pentru persoanele private de libertate din sistemul administrației penitenciare: “În corelare cu acest proiect a fost elaborat și un proiect (…) în cuprinsul căruia au fost operate modificări în structura normelor de hrană, fiind introduse alimente noi (de exemplu, carnea de viță) și mărite rațiile de biscuiți, legume, fructe, conserve de legume, brânză telemea etc.”