fbpx

Niște elevi de-ai mei m-au întrebat de ce nu cade Putin de la etaj. Ce am răspuns

de Marcel Bartic, profesor de istorie

Niște elevi de-ai mei m-au întrebat într-o zi de ce nu cade Putin de la etaj. Nu mult. Doar așa, un pic. Doar cât să se oprească toată nenorocirea asta iar noi să-i putem cânta voioși veșnica pomenire. Hai, dom’ profesor, că în Rusia se mai întâmplă de astea, n-ar fi o noutate.

Recunosc, pentru o secundă, am fost foarte tentat să le spun că nu aș suferi deloc, dar chiar deloc. Dimpotrivă. Și nu aș greși foarte tare, aș fi probabil unul dintre cele câteva miliarde de oameni care așteaptă cu interes ca dictatorul de la Kremlin să se dezechilibreze un pic și să cadă de la etajul șapt… zec… Nouăzeci.

Le-am spus însă că nu aș vrea să se întâmple asta. Pentru că, în felul ăsta, schimbăm o dictatură cu alta. Cine l-ar împinge pe Putin peste balustradă (o secundă, vă rog, să savurez imaginea… gata, revin) nu ar face altceva decât să se transforme într-un nou Putin. Și am lua-o de la capăt.
Pentru ca nebunia asta să se termine, trebuie o injecție cu democrație în poporul rus. Mai multe chiar. Printr-un asasinat este înlăturat dictatorul. Nu dictatura. Soluția rămâne aceea a democrației. Aceea în care reprezentanții noștri sunt aleși și controlați prin vot. Reprezentanți, dragi copii, nu conducători. Pe voi nu trebuie sa vă conducă nimeni și nimic altceva decât respectarea legilor. Atât.

Și ar mai fi ceva.

Prin asasinarea lui Putin, i-am răzbuna pe toți cei care au murit fără vină în ultimele trei săptămâni. Familiile care și-a văzut casele bombardate, rudele și vecinii uciși și au apucat calea pribegiei uneori doar cu hainele de pe ei. Ne-am răzbuna pe toate minciunile, ipocrizia și cruzimea nemernicului de la Moscova. Pentru anii în care și-a îndobitocit propriul popor făcându-l părtaș neputincios la crimele lui. Da, am avea o satisfacție deosebită.
Dar asta n-ar face dreptate. Asta nu e justiție.

Justiție e atunci când dictatorul este predat unui tribunal internațional, judecat pentru faptele lui, i se oferă posibilitatea unui avocat căci da, asta e deosebirea dintre noi și el.
Noi credem în dreptate. Nu în răzbunare.
Deci nu, nu as vrea sa cadă Putin de la etaj.

Aș vrea însă să-l văd la Haga, în boxa acuzaților, cu căștile la urechi, ascultând încrâncenat sentința judecătorilor, în centrul a zeci, sute de camere de filmat care să-l arate exact așa cum e. Un dictator odios pedepsit pentru fărădelegile lui.
Abia ăsta ar fi un mesaj puternic pentru toți amatorii de dictatură.
Legea te ajunge din urmă oriunde ai fi.
Oricine ai fi.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.