fbpx

ABECEDARUL ȘI TABLETA – Cum folosim tehnologia în ciclul primar

Proiectul LECȚIA DESCHISĂ continuă cu episodul #4, cu o nouă provocare – ABECEDARUL ȘI TABLETA: introducerea instrumentelor și platformelor digitale în învățământul primar. Cititorii noștri își vor aminti, fără îndoială, din edițiile trecute, că aceste evenimente își propun să pună la dispoziția profesorilor din România exemple de bună practică, metode și strategii care să aducă un plus de eficiență și performanță actului didactic.


Înscrie-te la evenimentul live de pagina de  f/educatieprivata.ro pentru a primi informații despre instrumente și resurse digitale folosite în învățământul primar. Click aici pentru participare. 


Miza discuției este, de această dată, potențialul școlilor din mediul rural de a oferi educație de calitate. Fără îndoială, mulți dintre dumnevoastră veți fi oftat în acest moment, doar cât ați citit: școli din mediul rural. Sigur, percepția învățământului rural nu pare a avea de partea lui prea multe recomandări. Ba chiar a devenit, în ultimii ani, sinonim cu acel segment al educației din România ocolit de orice aprecieri și uitat într-un ungher prăfuit al comunității noastre educaționale. Provocarea pe care v-o lansăm de această dată evidențiază însă o perspectivă la care ne-am gândit poate mai puțin până acum. Oare chiar așa să fie școlile de la sat? Oare așa să fie toți profesorii care lucrează cu copii din mediul rural? Nu credeți că e, iertați-mă, nici nu știu cum să-i spun altfel, o prejudecată?

O închipuire de-a noastră, zămislită dintr-o amnezică aroganță urbană? 

Pentru cine ar avea răbdarea și curiozitatea de a scormoni puțin printre lucrurile pe care le fac colegii noștri din mediul rural, ar fi suprins să găsească oameni pasionați și deschiși la nou. Tineri sau veterani la catedră, titulari sau suplinitori, sunt profesori în România rurală care construiesc, tăcut și modest, prin copiii de care au grijă, adevărate ferestre către un viitor optimist. Nu mai departe de ultimii doi ani, adevărata surpriză a venit de aici pentru că sunt foarte multe exemple de școli care s-au mobilizat absolut admirabil. E adevărat, ar fi prins bine și ceva mai multă susținere din partea statului român adar nu-i bai. oamenii s-au descurcat și fără. În definitiv, nu e ca și cum ar fi ceva nou. Asta e starea de fapt, din nefericire, și a fost dintotdeauna.

LECȚIA DESCHISĂ #4 își propune să aducă în atenția publicului nostru un creator de educație, un profesor care a reușit să facă din sala lui de clasă un mediu de învățare cum și-ar dori, cu siguranță, mulți dintre noi. Nu doar că a demonstrat abilități digitale remarcabile dar face acest lucru și la ciclul primar. A, ia stați să ne oprim un pic aici. Cum adică la ciclul primar? Păi nu era zona aia în care tehnologia și și clasele mici nu au încăput în aceeași propoziție niciodată? Mai ales în ultimii doi ani pandemici. Vă dați seama ce ochi mari am făcut și ce curiozitate teribilă am avut când l-am cunoscut pe Marian Cîrlig și nu am stat mult pe gânduri să-l întrebăm:
– Nu ne arăți și nouă cum faci?
– Ba da! 


Marian Cîrlig este învățător la clasa pregătitoare de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Ion Ghica” Radovanu, profesor de informatică și TIC la Școala Gimnazială nr. 1 Curcani, Călărași, absolvent al Liceului Pedagogic Bucuresti și al Facultății de Științele Educației, pedagogia învățământului preșcolar și primar, master TICE, creator în educație 2019, expert RED (Resurse Educaționale Deschise).


LECȚIA DESCHISĂ este un proiect realizat împreună cu HP România și sprijinit de EDU APPS și NOD.

EDU APPS furnizează toate soluțiile tehnice, echipamentele și programele de formare profesională necesare pentru școlile care își propun să implementeze noile tehnologii digitale în procesele de predare – învățare și în managementul activităților. Edu Apps oferă așadar soluția completă pentru digitalizarea tuturor proceselor educaționale și administrative ale instituțiilor de învățământ publice sau private.

Network One Distribution (NOD) reprezintă cele mai importante branduri din lume la nivel regional. În prezent, aducem pe piața românească peste 130 branduri de renume mondial și oferim soluții la cheie de infrastructură hardware și software de la furnizori consacrați.


Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.