fbpx

National Geographic Society: Terra are cinci oceane, nu patru. Oceanul Sudic, recunoscut de organizație

Photo 17964378 © Adeliepenguin | Dreamstime.com

National Geographic Society a anunțat că va recunoaște Oceanul Sudic, care se situează în zona Antarcticii, crescând astfel numărul total de oceane la nivel global la 5, relatează Digi 24.

National Geographic, o organizaţie ştiinţifică şi educaţională non-profit ale cărei standarde de cartografiere sunt menţionate de numeroase atlasele şi hărţi, a declarat că Oceanul Sudic este format din apele din jurul Antarcticii, până la 60 de grade latitudine sudică, relatează The Guardian.

Alex Tait, reprezentant al National Geographic Society, spune că oamenii de ştiinţă ştiu de mult că apele din jurul Antarcticii formează o „regiune ecologică distinctă definită de curenţii şi temperaturile oceanice”.

Organismul de cartografiere al SUA recunoşte deja Oceanul Sudic ca ocupând acelaşi teritoriu, dar aceasta este prima dată când National Geographic o face. Noul ocean mai poartă numele şi de Oceanul Antarctic sau Oceanul Austral.

Încercările de a ratifica graniţele şi numele noului ocean la nivel internaţional au fost zădărnicite. Conceptul a fost propus Organizaţiei Hidrografice Internaţionale, care lucrează pentru a se asigura că mările, oceanele şi apele navigabile ale lumii sunt supravegheate şi cartografiate, în 2000, dar unii dintre cei 94 de membri ai IHO nu au fost de acord. În ciuda acestui fapt, Tait a spus că este foarte important ca National Geographic să diferenţieze apele.

„Credem că este foarte important atât din punct de vedere educaţional, cât şi din punct de vedere al etichetării hărţilor, să atragem atenţia asupra acestuia ca al cincilea ocean”, a declarat Tait pentru Washington Post.

Oceanul Planetar, totalitatea oceanelor, acoperă 71% de pe suprafaţa Pământului.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-iceberg-arch-antarctica-image17964378

Organismul de cartografiere al SUA recunoşte deja Oceanul Sudic ca ocupând acelaşi teritoriu, dar aceasta este prima dată când National Geographic o face. Oceanul Sudic mai poartă numele şi de Oceanul Antarctic sau Oceanul Austral.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.