fbpx

Mircea Cărtărescu: Excluderea lui Cristi Danileț din magistratură e una dintre cele mai mari mizerii din ultimii ani

Scriitorul Mircea Cărtărescu a reacţionat, pe pagina sa de Facebook, la decizia Secției pentru judecători a CSM de a-l exclude din magistratură pe judecătorul Cristi Danileț.

Ce spune Mircea Cărtărescu:

Excluderea lui Cristi Danileț din magistratură este una dintre cele mai mari mizerii din ultimii ani. Pentru foarte mulți dintre noi, justiția cinstită, inteligentă, nesubordonată politic era simbolizată de neobositul judecător, foarte implicat în explicarea publică a mecanismelor juridice. Sunt cu totul alături de el și sper ca tocmai justiția, care l-a lovit acum pe nedrept, să-l și reabiliteze.

CONTEXT

Judecătorul Cristi Danileț a anunțat că va contesta decizia de excludere a sa din magistratură, luată de Secția pentru judecători a CSM. Danileț spune că videoclipurile de pe TikTok care au reprezentat motivul invocat pentru excludere fac parte din viața sa privată.

Anunțul făcut de Cristi Danileț:

Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui.
Abaterea reținută este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară.
Evident, voi formula recurs la ICCJ și sunt sigur că se va remedia această soluție. Îmi voi continua îndeplinirea atribuțiilor până se ia decizia finală.

Judecătorul Cristi Danileț, care, împreună cu asociația VeDem Just, a inițiat proiectul de educație juridică în școlile din România, a fost exclus din magistratură.

Potrivit Biziday, motivul pentru această decizie luată de Secția pentru judecători a CSM este reprezentat de două postări făcute de Danileț pe TikTok.

Secția pentru judecători a CSM a stabilit că Danileț a încălcat articolul 99, litera a), care se referă la “manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu“.

În primul clip, magistratul face mai multe mișcări de karate în timp ce se află într-o piscină, iar la final strigă.

În al doilea clip, acesta arată în fața telefonului cu care era filmat o drujbă de tăiat tufișuri, după care începe să tundă, în ritm energic, gardul viu din spatele său.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.