fbpx

Katalin Kariko, ”mama ARN-mesager”, inclusă de TIME Magazine printre Eroii Anului 2021

Katalin Kariko, cercetătoarea care a început să studieze tehnologia ARN-mesager încă din anul 1978, a fost inclusă de TIME Magazine printre Eroii Anului 2021.

Kariko și alți trei oameni de știință care au contribuit la crearea vaccinurilor anti-Covid, respectiv Kizzmekia Corbett, Barney Graham și Drew Weissman, au fost declarați ”Creatori de Miracole” de prestigioasa revistă.

TIME Magazine spune și povestea cercetătoarei de origine maghiară, care a început să lucreze la tehnologia ARN-mesager (mRNA) într-un laborator din Ungaria în 1978. Un detaliu interesant este și modul în car aceasta a emigrat în SUA, în 1985. La vremea respectivă, Guvernul maghiar le permitea cetățenilor să părăsească țara cu doar maximum 50 de dolari, Kariko și soțul ei au reușit să treacă granița cu 1200 de dolari cusuți în ursulețul de jucărie al fetiței lor.

Privindu-și tatăl la serviciu, tânăra Kariko a dorit să-și dea seama cum funcționează lucrurile vii. Acest lucru a condus-o la studii de licență în biologie la Universitatea din Szeged, unde a aflat pentru prima dată despre ARN. Acest subiect deveni ”obsesia” ei și tema doctoratului în biochimie. a studiilor postuniversitare și, într-adevăr, al restul vieții ei de cercetătoare.

ARN, și în special ARN-ul mesager, sau ARNm, instruiește organismul cum să producă toate proteinele, enzimele, receptorii și alte molecule care permit funcționarea viețuitoarelor.

Kariko a devenit convinsă că ARNm, modificat în mod corect, ar putea fi folosit pentru a transforma organismul într-o fabrică de medicamente și pentru a produce compuși adaptați, de precizie, pentru a trata orice boală cauzată de lipsa unei anumite proteine, care ar putea fi o enzimă sau un hormon.

De mai bine de patru decenii, prof. Karikó a explorat fără încetare modul în care moleculele monocatenare ale codului genetic ar putea fi utilizate pentru tratarea unor afecțiuni complicate, de la accident vascular cerebral sau cancer până la gripă. În ciuda dificultăților, a nenumăratelor refuzuri ale solicitărilor de subvenții și, la un moment dat, a scepticismului profund din partea colegilor de știință, ea nu a renunțat niciodată.

„Când sunt doborâtă, știu cum să mă ridic”, a spus ea, vorbind cu The Telegraph din casa ei din Philadelphia. „Dar mi-a plăcut întotdeauna să lucrez … Mi-am imaginat toate bolile pe care le pot trata”, a explicat Katalin Kariko.

Cu toate acestea, timp de mulți ani, a existat un obstacol: ARN-ul mesager provoca o reacție inflamatorie atunci când era injectat. Abia în 2004, profesorul Karikó și colega ei, Drew Weissman, au descoperit că, folosind o nucleozidă ușor modificată în șirul de ARNm, problema potențial fatală ar putea fi depășită.

Acesta a fost „marele moment <oh!>”, a spus ea; „În acel moment m-am simțit că acest lucru este foarte, foarte important.”

Lucrarea lor, publicată în 2005, a pregătit calea nu doar pentru vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de BioNTech – compania germană la Prof Karikó s-a angajat în 2013. Vaccinul produs de firma americană Moderna folosește aceeași tehnică.

Despre ceilalți cercetători declarați Eroii Anului 2021 de TIME Magazine:

Kizzmekia „Kizzy” Shanta Corbett , născută la 26 ianuarie 1986, este specialistă în imunologie virală. Ea este profesor asistent Shutzer la Institutul Harvard Radcliffe și profesor asistent de imunologie și boli infecțioase la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

S-a alăturat Harvard după șase ani de activitate la Centrul de Cercetare a Vaccinelor (VRC) de la Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase, National Institutes of Health (NIAID NIH) cu sediul în Bethesda, Maryland. Numită în VRC în 2014, Corbett a fost liderul științific al echipei de acțiune împotriva coronavirusurilor, care și-a concentrat eforturile de cercetare către crearea de noi vaccinuri, inclusiv pe cel anti- COVID-19.

Barney S. Graham este imunolog, virolog și medic american specializat în studii clinice. Este director adjunct al Centrului de Cercetare a Vaccinurilor și șeful Laboratorului de Patogeneză Virală.

Drew Weissman este medic și om de știință, cel mai bine cunoscut pentru contribuțiile sale la biologia ARN. Munca sa a contribuit la dezvoltarea unor vaccinuri ARNm eficiente, dintre care cele mai cunoscute sunt cele pentru COVID-19 produse de BioNTech/Pfizer și Moderna.Weissman este profesor de medicină la Perelman School of Medicine de la Universitatea din Pennsylvania. El și colega sa de cercetare Katalin Karikó au primit numeroase premii, inclusiv premiul prestigios Lasker-DeBakey Clinical Research Award.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.