fbpx

Mesajul unui bursier la Royal College of Music din Londra: ”Plec din țară pentru că în România am primit numai șuturi”

Cosmin Cioca este absolvent al Colegiului Național de Muzică George Enescu și, în urmă cu două zile, a primit vestea că a fost acceptat ca bursier la prestigioasa școală Royal College of Music din Marea Britanie. El povestește, însă, că sistemul românesc de educație nu doar că nu l-a ajutat, dar i-a pus și bețe în roate. Afirmațiile sale sunt susținute de profesoara Ioana Turcu, care predă în liceul românesc în cauză.

Ce a scris Cosmin Cioca pe Facebook:

”Astăzi am primit confirmarea oficială că am fost admis cu bursă la Royal College of Music din Londra. Sunt fericit că mi se îndeplinește visul de a studia la una dintre cele mai bune școli din lume.

Plec din țară pentru că în România am primit numai șuturi. Școala românească nu m-a ajutat cu absolut nimic, ba chiar mi-a pus bețe în roate.

La olimpiadele naționale nu am primit mai mult decât mențiune, de trei ori aceeași poveste. A patra oară nu m-am mai prezentat, mă săturasem de bătaia de joc la care eram supus.

Am intrat la Universitatea Națională de Muzică din București și acolo mi s-a spus că nimic din ceea ce fac (profesional) nu e bine și trebuie să o iau de la zero, că nu m-a învățat bine cine s-a ocupat de mine. După o lună de la acest incident am fost admis cu bursă și felicitări la una dintre cele mai bune universități de muzică din lume.

Pentru mine este un mare succes, și faptul că am reușit performanța aceasta se datorează unei singure persoane, nu școlii românești. Pentru tot ceea ce sunt, pentru că m-a învățat să cânt la flaut și m-a ridicat la acest standard îi mulțumesc profesoarei mele Ioana Turcu.”

Mesajul profesoarei Ioana Turcu:

Sunt foarte fericită pentru reușita elevului meu, absolvent al Colegiului Național de Muzică „George Enescu”, admis la Royal College of Music și selectat pentru bursă.
Acum patru ani, un puști din Drobeta Turnu Severin a venit la București pentru a studia la un liceu de muzică. Nu a întrunit „condițiile de admitere” la CNA „Dinu Lipatti” (subiect despre care voi povesti cu altă ocazie) , care fusese prima alegere, astfel a ajuns la clasa mea.
De trei ori a participat la Olimpiada Națională de Muzică, unde „specialiștii” evaluatori desemnați de minister nu l-au scos din mențiune. Motiv pentru care s-a ambiționat și a câștigat un premiu internațional în Italia.
În ultimul an de liceu nu a dorit să se mai prezinte la olimpiadă pentru a fi evaluat probabil după aceleași criterii. A fost admis la Universitatea Națională de Muzică din București, unde primul lucru care i s-a spus (referitor la prestația sa artistică) a fost că e dezastruos și trebuie să „o ia de la zero”, cu mențiunea: „se vede că studiezi cu aia!” Nici asta nu l-a demoralizat.
Astăzi (la două luni după etichetarea „academică” din țară) tocmai ce mi s-a confirmat că elevul meu „nefuncțional” în România nu numai că a fost admis cu laude, dar informația i s-a dat pe loc, înainte de o comunicare oficială, cerându-i-se o nouă prestație în aceeași zi, de data aceasta pentru o bursă de studii.
Și dacă asta nu era de ajuns ca să-mi sugrume sufletul provincial, a fost invitat de către comisia care l-a ascultat la admitere să cânte în concertul de Crăciun la Londra.
Pentru mine deja a fost Crăciunul. Am primit cel mai frumos cadou, după patru ani de muncă, de luptă, de suișuri și coborâșuri, de râs și plâns, de durere și bucurie, de…muzică.

Felicitări, Cosmin Cioca!

P. S. …și încă aștept rezultatele oficiale pentru toți participanții la concurs. Cristina, îți țin pumnii!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.