fbpx

Mențiune specială la Pulitzer pentru Darnella Frazier, tânăra care a filmat uciderea lui George Floyd

Darnella Frazier, tânăra a cărei filmare video a arătat tuturor circumstanțele uciderii lui George Floyd, a primit o mențiune specială din partea comitetului Pulitzer, care acordă cele mai prestigioase premii pentru jurnalism din lume.

Darnella Frazier avea 17 ani când a filmat cu telefonul mobil videoclipul în care Floyd era ținut la pământ, cu genunchiul pe gât, de fostul ofițer de poliție Derek Chauvin.

Frazier a fost menționată „pentru înregistrarea curajoasă a uciderii lui George Floyd, un videoclip care a stimulat protestele împotriva brutalității poliției, din întreaga lume, subliniind rolul crucial al cetățenilor în demersul jurnaliștilor de a căuta pentru adevărul și justiția”, a declarat vineri comitetul Pulitzer, care a anunțat premiile din acest an în mass-media și arte.

În luna aprilie, condamnarea fostului ofițer de poliție Derek Chauvin pentru uciderea lui George Floyd a fost posibilă datorită unei probe esențiale în proces: filmarea întregii scene, realizată de Darnella Frazier.

Impulsul Darnellei Frazier de a-și scoate telefonul mobil și de a apăsa butonul de înregistrare a avut un impact profund, remarca CNN, după anunțarea verdictului de către juriu.

Pe 25 mai 2020, tânăra de 17 ani tocmai ieșise dintr-un magazin aflat în apropiere, împreună cu vărul ei mai mic, când a văzut un bărbat încătușat și pus cu fața în jos pe pământ. Ea l-a filmat pe fostul ofițer de poliție din Minneapolis Derek Chauvin apăsându-și genunchiul pe gâtul lui George Floyd timp de aproape nouă minute – care au fost ultimele momente ale lui Floyd.
Ea a distribuit videoclipul pe rețelele de socializare și a fost văzut în curând în întreaga lume.

Această filmare a stârnit schimbări în comunitatea sa locală, ducând la concedierea celor patru ofițeri implicați, la interzicerea practicilor brutale ale poliției și la o anchetă federală. A devenit, de asemenea, catalizatorul unei mișcări globale de justiție rasială.
„Cu nimic mai mult decât un telefon mobil și curaj, Darnella a schimbat cursul istoriei din această țară, provocând o mișcare curajoasă. care cere încetarea rasismului sistemic și a violențelor din partea Poliției”, a spus CEO-ul PEN America, Suzanne Nossel. într-o declarație.
Frazier a fost premiată marți pentru curajul ei și de PEN America, o organizație nonprofit care promovează libera exprimare. Ea a primit premiul pentru curaj din organizației.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.