fbpx

Medicul Răzvan Constantinescu, promotor al teoriilor conspiraționiste, audiat la comisia de etică a UMF Iași

Dr. Răzvan Constantinescu, gastroenterolog, a fost audiat în Comisia de Etică a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi după ce a fost reclamat de către unul dintre colegii săi, relatează Ziarul de Iași

Reclamaţia arăta că dr. Constantinescu s-a declarat a fi împotriva deciziei universităţii de a admite studenţi în sesiune pe baza vaccinului anti COVID-19, testare RT-PCR sau antigen, dar şi în urma trecerii prin boală.

UMF Iaşi şi Colegiul Medicilor au fost criticate în dese rânduri fiindcă nu a luat măsuri împotriva teoriilor conspiraționiste vehiculate în spaţiul public de către Răzvan Constantinescu.

La începutul acestui an, spre exemplu, mai multe publicaţii naţionale au anunțat faptul că medicul a fost reclamat la Colegiul Medicilor pentru răspândirea de informaţii false în contextul pandemiei COVID-19.

În reclamaţie sunt invocate afirmaţii făcute de medic pe tot parcursul anului 2020, când medicul ieşean a reciclat cele mai des întâlnite teorii conspiraţioniste pe subiectul pandemiei.

Acestea au fost aproape în integralitate invalidate până în prezent sau, în orice caz, la momentul afirmaţiilor medicului ieşean, nu existau dovezi ştiinţifice care să le susţină (cum nu există nici până astăzi): „virusul a fost creat în laborator”, „medicii au fost forţaţi să falsifice certificatele de deces”, „măştile chirurgicale sunt nocive”, „pandemia a fost un pretext de distrugere a economiilor ţărilor”, „vaccinurile sunt produse experimentale şi inutile” etc.

În cazul audierilor de la UMF, reprezentanţi ai universităţii îl acuză pe dr. Răzvan Constantinescu că a încălcat principiul desfăşurării şedinţelor în cadru restrâns, închise publicului, tocmai pentru a-i proteja pe cei acuzaţi înainte de a se determina dacă se fac sau nu vinovaţi.

Practic, înainte ca membrii Comisiei de Etică să tehnoredacteze înregistrarea discuţiilor, pentru a o avea la dosar, pe Facebook a apărut un „transcript” realizat de medicul ieşean, în care acesta îşi trece integral toate replicile sale şi „în rezumat succint” pe cele ale preşedintelui comisiei.

Contactată de către „Ziarul de Iaşi”, prof.dr. Cristina Gavrilovici, preşedintele Comisiei de Etică de la UMF, a declarat că nu vrea să comenteze asupra discuţiilor din timpul şedinţei, dar a menţionat că, din punctul de vedere al universităţii, publicarea acelui transcript este una ilegală şi au loc discuţii pentru a vedea cum să procedeze în cazul acestuia.

„Prin regulament, putea să vină însoţit de cine dorea, de avocat, de reprezentanţii opiniei publice, avea libertatea aceasta, inclusiv să îşi exprime punctul de vedere înainte, în scris. Dar el a ales această manieră. I-am cerut permisiunea pentru a înregistra întâlnirea înainte de a începe, dar noi încă nu am finalizat transcrierea în momentul în care am văzut deja acel document apărut online. Dumnealui a făcut-o ilegal, fără consimţământul nostru, ne-a impresionat în mod negativ”, a declarat prof.dr. Cristina Gavrilovici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.