Medicul George Silvestrovici: ”Olivia Steer este strigătul de disperare al pacienților cărora nu li se respectă dreptul de a fi informați”

Dezbaterea pe tema antivaccinismului a fost din nou aprinsă, după confruntarea de la Pro Tv dintre Olivia Steer, promotoarea curentului respectiv, și medicul Mihai Craiu.

E bine să expunem în mass-media părerile celor care combat vaccinurilor? E mai bine să le trecem punctele de vedere sub tăcere? Sau dezbaterea pe aceste subiecte este productivă, atunci când opiniile antivaccin sun combătute de medici cu experiență, care explică de ce vaccinurile sunt necesare?

Medicul George Silvestrovici ne-a trimis, în urma emisiunii de astăzi, următorul punct de vedere:

Sunt medic vaccinator și promovez vaccinarea. Am sharuit postarea cu dezbaterea de azi pe pagina cabinetului meu.

Din astfel de debate-uri și controverse reies multe informații utile pentru public. Oricât de înapoiată științific o considerăm pe Olivia, ea este strigătul de disperare al pacienților cărora nu li se respecta dreptul de a fi informați.  Spun asta din interior. Toate asociațiile astea și mișcarea antivaccinistă au dus la vaccinuri mai safe, nu numai mai eficiente. Ți-e mai mare dragul să auzi medici la înălțime care și explică cu răbdare. Și aici nu scap din vedere imensul rău făcut de mișcări precum ”Bucovina Pofundă” în județele Neamț și Suceava unde e prăpăd în urma rujeolei. E datoria civică a celui neinformat sa ceara informații chiar și prin conferințe descreierate făcute de medicii lor prin mănăstiri. Dar obligația ministerială este să le combată cu eficiență, dar și cu incluziune și răbdare.

Numai pregătirea profesională și răbdarea unui profesionist fac informarea eficientă și consimțământul asumat, în urma acesteia, și nu în urma unei forțări de conjunctură. Așa-zișii  afoni pe știință medicală ca Olivia și ONG-urile lui Iustin Pârvu nu fac rău în mod direct. Ei sunt vocea legală a tagmei pacientului. E firesc să îndruge aberatii. MINISTERUL face răul și poartă indirect vina celor 62 de decese. MINISTERUL și DSP-ul au OBLIGATIVITATEA să întoarcă opinia publică în zonele afectate, cum sunt județele Neamț și Suceava. Si noi, medicii de familie, când vom fi plătiți, nu cu 10 ron. Exact așa ca domnul doctor Mihai Craiu, cu răbdare, incluziune și profesionalism. Fără superiorități și forțări de nici un fel. Rolul medicului este să dea formă, să lumineze și să anime masa amorfă, inertă, plina de frici și incertitudini, care e pacientul. Exact așa cum un artist face cu opera sa. Cu dragoste și pasiune.