fbpx

Medicii din Iași fac apel la părinți să nu își spele copiii cu substanțe de uz veterinar

Medicii de la Spitalul pentru Copii ”Sfânta Maria” din Iaşi fac apel la părinţi să nu îşi mai spele pe cap copiii cu substanțe de uz veterinar, întrucât sunt extrem de nocive.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului pentru Copii „Sfânta Maria”, dr. Cătălina Ionescu, a declarat că din luna decembrie până în prezent în unitatea medicală au fost 11 cazuri de intoxicaţie organofosforată.

„Facem un apel către toţi părinţii: Diazinolul, această substanţă organofosforată este extrem de nocivă, toxică, poate determina decesul copiilor, dar şi al adulţilor. De aceea, insistăm să nu se mai utilizeze produse farmaceutic-veterinar în tratamentul sau spălarea pe cap a copiilor”, a declarat dr. Cătălina Ionescu, citată de Agepres.

În decembrie, o fetiţă de cinci ani din Țăndărei a murit, iar verişorul ei, de aproape doi ani, a ajuns la spital în stare gravă după ce au fost spălați de bunica lor cu tomoxan, o substanță pentru deparazitarea animalelor.

La începutul lunii ianuarie, o mamă și cei șapte copii ai ei, din județul Satu Mare, au ajuns de urgență la spital după ce toți s-au spălat cu o subtanță folosită pentru deparazitarea animalelor, însă extrem de toxică pentru oameni.

Tot în urmă cu câteva săptămâni, trei fete de 7, 11 şi 13 ani din Orăştie, judeţul Hunedoara, au fost duse la spital, după ce s-au intoxicat cu soluţie de deparazitare a animalelor. 

Ultimele cazuri au fost zilele trecute. Este vorba despre două surori, în vârstă de 3 şi 4 ani, din localitatea Lungani. Una dintre ele a fost adusă în comă, cealaltă se află în stare gravă, după ce au fost spălate pe cap cu o substanţă folosită la deparazitarea animalelor.

„Fetiţa în vârstă de 4 ani, intoxicată cu substanţă organofosforată, este cu o stare generală bună, stabilă din punct de vedere hemodinamic. Putem spune că a trecut de momentul critic. În schimb, fetiţa de 3 ani se află într-o stare extrem de gravă, cu un prognostic extrem de rezervat, cu şanse de supravieţuire minime”, a declarat dr. Ionescu.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.