fbpx

Cum reducem zahărul din alimentația copiilor

Photo 265374379 | Children © Tomasz Smigla | Dreamstime.com

Știi deja că zahărul în exces este dăunător și pune în pericol sănătatea copilului tău, însă e posibil să nu știi întotdeauna ce înseamnă ‘în exces’, ce poți face pentru a-l reduce sau înlocui cu surse mai puțin nocive și care sunt consecințele acestui ‘exces’.

Consumul excesiv de zahăr este asociat nu doar cu creștere excesivă în greutate sau carii dentare ci și cu dezvoltarea hipertensiunii arteriale sau a unor anomalii ale lipidelor la copii, care pot duce la apariția prematură a bolilor cronice. Zahărul în exces este considerat responsabil pentru hiperactivitate, tulburări de concentrare, deficit de atenție, diabet, hipertensiune arterială și niveluri nesănătoase de colesterol.

Consumul unei cantități mari de zahăr poate duce și la deficiențe de nutrienți, având în vedere că alimentele cu zahăr înlocuiesc grupele esențiale de alimente, cum ar fi proteinele (carne, organe, produse lactate) sau carbohidrațîi complecși (fructele, legumele și cerealele integrale), epuizând vitaminele din organism în timpul digestiei, cum ar fi vitaminele B implicate în metabolismul glucozei.

Conform ultimelor studii, copiii și adolescenții cu vârste de la 2 la 18 ani, nu ar trebui să consume mai mult de 6 lingurițe de zahăr pe zi (25 de grame), consumul de zahăr, fie sub formă de alimente, fie sub formă de băuturi, fiind total contraindicate pentru copiii sub 2 ani.

Noțiunea de zahăr total cuprinde orice formă de zahăr, respectiv zahărul liber și zahărul adăugat sau procesat

Zahărul liber este prezent în mod natural în legume, fructe și produse lactate (fructoza, lactoză, amidon) și este important pentru o dietă sănătoasă și echilibrată, fiind absorbit într-un ritm mai lent decât variantele procesate.

Zahărul rafinat sau procesat se poate consumă atât sub formă de zahăr alb sau brun, cât și sub formă de miere sau siropuri că cel de arțar, agave, porumb, fructoza, dextroză sau diverse alte denumiri care apar pe eticheta dulciurilor alimentare pe care le oferim copiilor.

Așadar, se ia în calcul și consumul de alimente sănătoase, precum fructele sau alimentele care conțin miere (deserturi sau ceaiuri îndulcite), dar și cel de alimente nesănătoase, precum dulciurile sau sucurile. Indiferent de formă de zahăr pe care o alegem, efectele acestuia sunt aceleași, organismul digerându-le și folosindu-le în același mod.

Un alt lucru important este faptul că din punct de vedere fiziologic, organismul nostru nu are nevoie de zahăr adăugat, putând funcționa optim cu sursele de zahăr liber, în limitele recomandate mai sus. Încurajarea copiilor să își dezvolte gustul pentru alimentele naturale, neîndulcite îi pregătește pentru obiceiuri alimentare mai sănătoase și pentru prevenirea bolilor cronice la vârsta adultă. Este mult mai ușor să limitezi consumul de zahăr cu alimente gătite acasă și implicit să controlezi cantitatea de zahăr pe care copilul o ingerează, față de orice altă varianta de produs alimentar.

Iată cum poți înlocui alimentele dulci preferate de copii, pentru a reduce aportul de zahăr:

√ Laptele cu ciocolată îl poți înlocui cu lapte normal sau vegetal (migdale, cocos), in care adaugi cacao si curmale mărunțite

√ Cerealele pentru micul dejun cu un conținut foarte mare de zahăr pot fi înlocuite cu cereale integrale, pe care le poți amesteca cu felii de fructe si diverse nuci.

√ Iaurtul cu fructe sau budinca le poți înlocui cu un iaurt simplu, în care poți pune fructe naturale

√ Prăjiturile și dulciurile din comerț le poți înlocui cu deserturi preparate în casa, cu condiția că este respectata cantitatea de zahăr adăugat.

√ Jeleurile și bomboanele pot fi înlocuite cu bucăți de fructe sau fructe deshidratate

√ Băuturile carbogazoase pot fi înlocuite cu limonada sau ceai simplu

√ Snack-urile dulci (biscuiți, napolitana) pot fi înlocuite cu fructe moi, cum ar fi bananele, piersicile coapte, conserve de fructe sau compoturi făcute in casa

√ Înghețata poate fi înlocuită cu un desert de iaurt simplu, cu lapte integral și/sau fructe proaspete

In general, acolo unde este posibil, zaharul trebuie consumat într-o formă naturală prin lapte simplu, produse lactate neîndulcite (iaurt) și fructe proaspete întregi, in locul sucurilor de fructe, smoothie-urilor sau băuturilor și produselor din lapte îndulcit.

Daca vrei sa afli mai multe despre pericolele asociate consumului de zahăr și soluțiile la care poți apela, folosește link-ul de mai jos pentru a te înscrie la un nou webinar organizat de FITOCRACY.
Link de înscriere la webinar: https://shortly.at/x5Y9N


Larisa Petrini, Health Coach

Larisa Petrini este Health Coach certificat international de doua dintre cele mai importante scoli din Statele Unite (Institute for Integrative Nutrition din New York si Cornell University), fondator Bodyology si ambasador Jamie Oliver pentru Food Revolution, in Romania.

Poate te interesează și

175 zile de școală cu 2 felii de pâine pe zi este prea mult!

1 comment

  1. Activestin spune:

    Este clar că reducerea consumului de zahăr este crucială pentru sănătatea copiilor, dar aplicarea acestor recomandări în viața de zi cu zi poate fi o provocare majoră pentru mulți părinți. Cum credeți că poate fi echilibrat plăcerea copiilor de a mânca dulciuri cu necesitatea de a limita zahărul pentru a le proteja sănătatea pe termen lung? Credeți că sugestiile prezentate sunt suficient de realiste pentru a fi implementate de majoritatea familiilor?

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.