MEC: În cazuri justificate, profesorii vor fi sprijiniți să își completeze normele cu ore suplimentare

Ministerul Educației și Cercetării anunță, într-un document cu precizări despre planurile-cadru că, în cazuri justificate, profesorii de liceu vor fi sprijiniți să își completeze normele cu ore suplimentare, de exemplu destinate pregătirii elevilor pentru Bacalaureat.

Elevii pot beneficia de ore suplimentare de pregătire în condițiile în care aleg anumite discipline pentru a fi susținute ca probe de examen, iar școala poate răspunde acestor cereri pe baza unor analize de nevoi realizate la nivel de unitate de învățământ;
În cazuri justificate, profesorii vor fi sprijiniți să își completeze norma cu astfel de ore suplimentare, evitând pierderea unor ore de predare și asigurând continuitatea pregătirii elevilor;
Rezultatele elevilor la examenele naționale vor fi analizate, iar pe baza acestora se poate decide suplimentarea orelor de pregătire acolo unde este necesar, analiza fiind și un criteriu de a continua includerea unor astfel de ore în norma de predare-învățare-evaluare, deci implicând o co-interesare și o responsabilitate crescute, la nivelul fiecărui profesor”, transmite instituția, în documentul citat.

”O temere exprimată în spațiul public este că elevii nu vor avea suficient acces la pregătire pentru examenul național de bacalaureat, din cauza modificărilor aduse trunchiului comun și distribuției disciplinelor, unele nemaifiind studiate în clasele a XI-a și a XII-a. Înțelegem această îngrijorare, dar considerăm că nu este justificată, deoarece Legea învățământului preuniversitar oferă mecanisme clare prin care profesorii pot asigura această pregătire.

 

Conform Art. 208, alin. (2) din lege, norma didactică poate include, pe lângă disciplinele stabilite, și ore destinate pregătirii pentru examene naționale, activități de remediere sau de sprijin pentru obținerea performanței educaționale. Mai mult, profesorii pot completa norma didactică și cu activități educaționale complementare, cum ar fi „Școala după școală” sau programe de învățare pe tot parcursul vieții, fără ca acest lucru să afecteze drepturile lor salariale. Astfel, dacă orele din CDEOȘ nu sunt suficiente pentru ca elevii să se pregătească pentru probele de bacalaureat la anumite discipline (cazul filierelor tehnologică și, parțial, vocațională), există soluții spre care să ne îndreptăm atenția”, mai precizează Ministerul Educației și Cercetării. 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.