
Iuliana Constantinescu, președinta Asociației de Părinți de la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga din București”, i-a rugat pe profesorii implicați în dezbaterea despre noile planuri-cadru de liceu să nu mai încerce să manipuleze.
”I-aș ruga foarte mult pe profesori să încerce să nu mai manipuleze nici elevii, nici părinții și să mute discuția din zona numărului de ore. Vom vedea exact dacă numărul de ore care sunt puse acum în trunchiul comun și în curriculumul de specialitate pentru anumite specializări sunt suficiente pentru a avea o programă adaptată acestui număr de ore care să îi ajute pe elevi să dețină, la finalul celor 13 ani, să dobândească acele competențe de bază”, a declarat Iuliana Constantinescu la un webinar despre planurile-cadru, organizat de Asociația Ține de Noi și Coaliția pentru Educație.
Iuliana Constantinescu a precizat că, din punctul său de vedere, alcătuirea noilor planuri-cadru este de competența specialiștilor în ștințele educației.
”Am primit zilele acestea nenumărate mesaje și apeluri telefonice de la părinți, care nu mi-au cerut să pledez pentru o oră în plus la o anumită disciplină. Au cerut clarificări. Au cerut să înțeleagă ce urmează să se întâmple. Și cred că aici ar trebui foarte mult și ministerul, și toți specialiștii, care se pricep mult mai bine decât mine, să apară în spațiul public și să le explice elevilor și părinților ce urmează să se întâmple, pentru că, în acest moment, noi ne uităm la aceste planuri-cadru, la nevoia de un anumit număr de ore pentru o anumită disciplină, având în vedere ce se întâmplă acum în liceu. La programa care există acum și pe care foarte multă lume o consideră stufoasă, cu multe conținuturi pe care nu ai timp să le aprofundezi în numărul de ore pe care le ai la dispoziție pentru pregătirea pentru disciplina respectivă și în ideea pregătirii pentru Bacalaureat”, a declarat Iuliana Constantinescu.
”Din punctul meu de vedere ca părinte și al celor mai mulți părinți, în ultimii ani, elevul de liceu nu se mai regăsește în spațiul școlar. Nu mai găsesc motivarea învățării, li se pare că merg la școală și sunt puși să învețe niște conținuturi inutile, pe care acum le găsesc la un click distanță, dar nu îi învață nimeni să gândească critic, nu le respectă nimeni opinia, îi transformăm în niște roboței care învață pe niște modele de examen, dăm teste de antrenament pentru Bacalaureat începând din clasa a noua.
Însă sunt foarte multe temeri din partea părinților. Zilele acestea, prima întrebare care mi s-a pus, mai ales de părinții elevilor din gimnaziu, a fost când se va schimba modul în care se dă examenul de bacalaureat”, a adăugat reprezentanta părinților.
Da, așa este! Oricine se ,,pricepe” mai mult/bine decât cei implicați în activitate, adică profesorii de prin licee, de orice fel ar fi acestea! Asociațiile de părinți au cei mai ,,mari specialiști” și totul le miroase și nu va fi nicicum bine! O să vedeți asta!
„Li se pare că merg la școală și sunt puși să învețe niște conținuturi inutile, pe care acum le găsesc la un click distanță” – aceasta este esența gândirii acestei doamne. Dacă o luăm așa, totul, absolut totul e „la un click distanță” și, prin urmare, nu mai trebuie învățat. Și atunci, de ce să tot reformăm, când avem la îndemână soluția radicală: să desființăm școala, că e inutilă.