fbpx

MCID: TikTok urmărește utilizatorii, chiar dacă aceștia au activată opțiunea Do Not Track

foto: pexels.com

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) recomandă românilor să fie prudenți când utilizează TikTok. Aplicaţia urmărește utilizatorii și poate colecta un volum mare de informaţii din dispozitivele electronice, chiar dacă aceştia au activată opţiunea Do Not Track, potrivit unei analize a specialiștilor. Instituțuia precizează că nu se pune problema interzicerii utilizării aplicației de către cetățenii români pe dispozitive personale.

„Atragem atenţia că utilizarea ei poate conduce la accesul aplicaţiei la datele personale ale utilizatorului, la conturarea unui profil al acestuia şi la accesul la dispozitivele terţilor cu care utilizatorul aplicaţiei interacţionează în mediul cibernetic”, transmite MCID într-un comunicat de presă.

Ministrul Sebastian Burduja a prezentat un raport tehnic privind riscurile de securitate cibernetică asociate instalării și utilizării aplicației TikTok, astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică. Acesta a susține că există riscuri de securitate cibernetică aferente instalării și utilizării aplicației TikTok pe dispozitivele de serviciu din cadrul autorităților și instituțiilor publice și, în plus, că se impune o campanie de informare și conștientizare pentru cetățenii României care utilizează aplicația.

În urma analizei, au fost prezentate următoarele concluzii:

– conform Termenilor de utilizare, se permite aplicaţiei colectarea de informaţii de advertising direct de pe site-urile proprii prin integrarea unor utilitare de tip TikTok Advertising, precum TikTok Pixel;

– aplicaţia poate colecta un număr mare de informaţii despre dispozitivul utilizatorului, printre care: SSID Wifi, numărul de model al telefonului, seria cartelei SIM, IMEI, citire SMS, Adresa MAC a dispozitivului, număr de telefon, date GPS,  detalii despre alte conturi conectate la dispozitiv, acces complet la Clipboard (ceea ce poate genera riscuri de securitate cibernetică deoarece o mare parte dintre dintre aplicaţiile Password Manager exploatează clipboard);

– aplicaţia urmăreşte utilizatorii, chiar dacă aceştia au activată opţiunea  Do Not Track;

–  aplicaţia colectează automat date precum modelul dispozitivului, sistemul de operare, modele şi ritmuri de apăsare a tastelor, IP, locaţie, conţinut urmărit, istoric căutări, caracteristici ale conţinutului postal, profiling de gen, vârstă etc;

– aplicaţia îşi rezervă dreptul de a partaja date cu autorităţi publice;

– aplicaţia colectează informaţii despre celelalte servicii şi aplicaţii ce sunt instalate pe dispozitiv;

– poate efectua depanare de la distanţă asupra aplicaţiei, inclusiv executarea de noi procese;

– execută comenzi în Webview (poate duce la încărcarea de fişiere malware pe dispozitivul care găzduieşte aplicaţia);

– aplicaţia are un browser propriu încorporat cu funcţii Javascript iar orice date introduse pot fi monitorizate.

„MCID recomandă cetățenilor României să adopte o poziție prudentă și diligentă cu privire la utilizarea aplicației TikTok, având în vedere riscurile de securitate cibernetică rezultate din utilizarea acesteia. Nu se pune problema interzicerii utilizării aplicației TikTok de către cetățenii români pe dispozitive personale, dar atragem atenția că utilizarea ei poate conduce la accesul aplicației la datele personale ale utilizatorului, la conturarea unui profil al acestuia și la accesul la dispozitivele terților cu care utilizatorul aplicației interacționează în mediul cibernetic”, transmite ministerul condus de Burduja.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.