fbpx

Marcel Bartic: Băieții ar trebui să învețe că felul în care se îmbracă o fată nu este o invitație

Profesorul Marcel Bartic, editorialist Educație Privată, a vorbit despre educație sexuală în cadrul emisiunii „În fața ta”, difuzată de Digi 24. „Băieții ar trebui să învețe că felul în care se îmbracă o fată nu este o invitație”, a spus Marcel Bartic.

El a adăugat că educația sexuală este „indispensabilă” în școala românească, indiferent de numele pe care îl va purta ora la care va fi predată aceasta.

„Nu e nimic ideologic aici. E vorba despre niște conținuturi validate științific. Vorbim despre niște cursuri care în alte țări se fac de zeci de ani. Sunt experți care au făcut studii și au ajuns la concluzia că aceste cursuri diminuează numărul de minore însărcinate, de abuzuri, de hărțuire”, a explicat el.

Profesorul spune că educația sexuală nu îi învață pe copii să-și înceapă viața sexuală mai devreme.

„E ca și cum le-aș vorbi copiilor despre triunghi la matematică și ar lua o formă geometrică. În primul rând că educația sexuală nu este despre sex. Poate că ar trebui să mai repetăm, să demitizăm și să demontăm lucurile care vin dintr-o anumită parte a spațiului public. Nu este vorba despre sex la educația sexuală, e vorba de a-i învăța pe copii să se apere de abuzuri, de hărțuire. Sunt nenumărate situații care nu țin de mediul social al copiilor”, a spus Bartic.

El a dat exemplul discuțiilor despre minorele care rămân însărcinate, despre care se spune adesea că vin dintr-un mediu vulnerabil.

„Fals. Toți copiii, indiferent de mediul social, sunt expuși unor astfel de situații. Gândiți-vă la situații în care băieții ar trebui să învețe să spună nu. Băieții ar trebui să învețe că felul în care se îmbracă o fată nu este o invitație. O fată, o femeie se poate îmbrăca oricum vrea fără ca asta să însemne o invitație pentru cineva. Astea nu sunt lucruri care țin de mediul social. Și în cele mai bune familii vom găsi astfel de situații. Iar dacă acelor copii nu le spune nimeni că nu e în regulă să se întâmple asta, atunci vom vedea peste câțiva ani această situație”, a spus profesorul Bartic.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.