fbpx

Libertatea: Minore căsătorite de Protecția Copilului. Multe dintre ele, însărcinate sau deja mame

Photo 25293791 © Calyx22 | Dreamstime.com

Peste 100 de adolescente internate în centrele de plasament sau la asistenţii maternali au fost căsătorite, în ultimii doi ani, cu acordul instanţelor şi cu voia funcţionarilor din DGASPC, dezvăluie publicația Libertatea. Multe dintre ele erau însărcinate sau deveniseră deja mame, precizează jurnaliștii.

Dezvăluirile din publicația citată conțin și cazul dramatic al unei fete de 16 ani din județul Suceava, a cărei identitate este confidențială, iar în articol apare cu pseudonimul Ioana.

Cei de la Protecţia Copilului au măritat-o pe adolescentă, în plină pandemie, cu un bărbat cu 10 ani mai în vârstă decât ea. Ioana intrase în sistemul de protecţie după ce fusese abuzată, sexual şi fizic, de un alt „iubit”.

În februarie anul trecut, imaginile în care Ioana era biciuită de concubinul ei au devenit virale pe internet şi au revoltat întreaga ţară. Fata avea 15 ani şi era însărcinată în 5 luni.

„E o fată puternică, a terminat clasa a VII-a și vrea să se întoarcă din septembrie la școală, pentru a face clasa a VIII-a. Directorul școlii din Rădăuți, unde a învățat, ne-a spus că ea avea rezultate bune la învățătură. Va beneficia de terapie psihologică și va fi înscrisă și la un medic de familie. În decizia care se va lua în ceea ce o privește va conta mult și opinia ei”, declara atunci, pentru presa locală, purtătoarea de cuvânt a Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava. După numai un an, DGASPC şi-a dat acordul ca Ioana să se mărite.

Pe 15 ianuarie 2020, Ioana era în bucătărie, făcea de mâncare, iar concubinul ei bea şi asculta muzică în curte, împreună cu fratele şi cu verișorul lui. La un moment dat, el a intrat în casă, a luat un făraș cu jar din sobă, l-a dus afară, apoi i-a cerut Ioanei să vină și să jure cu mâna pe jar că nu l-a înşelat. Fata a refuzat, iar Gabi L. a început să o lovească cu un bici. 16 lovituri au numărat anchetatorii, urmărind imaginile pe care fratele agresorului le înregistra cu telefonul.  Mai departe, Gabi L. a obligat-o pe Ioana să stea în genunchi, i-a luat mâna dreaptă şi i-a pus-o peste jar. După ce a lovit-o cu pumnul în cap, pentru că ea plângea şi nu spunea ce el voia să audă, concubinul a aşezat patru cauciucuri, unul peste celălalt, şi a băgat-o pe fată în interiorul lor, anunţând că-i va da foc.

Gabi L. a primit pe Facebook filmarea agresiunii, iar într-o zi, când el şi-a uitat telefonul acasă, Ioana a intrat pe contul lui și i-a trimis înregistrarea mamei sale. La rându-i, femeia a dat filmuleţul şi altora, iar după câteva zile, a devenit public pe internet, fiind preluat apoi şi în mass-media.

Citește articolul integral, în Libertatea.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/stock-image-pregnant-bride-image25293791

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.