fbpx

Lumea cotidiană într-un an: o nouă materie opțională pentru elevii de clasa a VIII-a

Photo 108953549 / Classroom © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Elevii de clasa a VIII-a vor putea alege, începând din anul școlar următor, o nouă materie opțională: Lumea cotidiană într-un an. 

Aceasta se numără printre cele 21 de discipline opționale ale căror programe au fost aprobate prin ordin de ministru și au fost publicate, azi, în Monitorul Oficial.

Conform notei de prezentare, opționalul își propune să-i pună pe elevi în situații de învățare conectate la realitatea din viața de zi cu zi, în contextul existenței școlare și sociale cotidiene, care să-i ajute să observe și să înțeleagă evenimente naturale, culturale, economice și social-politice identificate de ei pe dura anului școlar respectiv. Astfel, având în vedere o abordare bazată pe investigație în derularea activităților de învățare, axată pe selectarea unor evenimente al căror ecou pătrunde în universul existențial zilnic al elevilor, opționalul integrat Lumea cotidiană într-un an oferă oportunități de valorificare a dimensiunii de autoangajare, în contexte flexibile, participative și reflexive, prin care elevii să aibă ocazia de a cunoaște și înțelege realitatea cotidiană.

Temele abordate în activitatea la clasă vor fi identificate și selectate pe baza discuției dintre elevi, plecând de la modul în care aceștia percep relevanța, importanța și semnificația unor evenimente din realitatea cotidiană. 

Fiecare eveniment sau fenomen studiat va putea activa achizițiile de învățare din diverse domenii disciplinare, care pot fi astfel conectate cu tema abordată, oferind elevilor posibilitate de transfer de competențe în alte situații de învățare.

Exemple de evenimente, fenomene sau elemente relevante (din perioada 2020-2021):

Lansarea, în luna mai, a unui echipaj american spre stația interanțională, fiind prima lansare după mai mult timp; proiecte actuale de cercetare a spațiului cosmic apropiat (țări și inițiative); activități pe stația internațională
Ieșirea UK din Uniunea Europeană: impact economic și social
Apariția cărții „Specia rebelă”
Conjuncția planetelor Saturn și Jupiter
Răspândirea virusului SARS-COV 2; influență asupra societății, dileme de opinie, etice și medicale
Coborârea unui modul lansat de China pe suprafața planetei Marte
Listarea companiei UI – Path la bursa din New York
Războiul din Orientul Apropiat (mai 2021)
Utilizarea monedelor virtuale (criptomonede) în tranzacții financiare și comerciale
Eșuarea în Canalul Suez a unui vapor de mari dimensiuni; analiza factorilor, a consecințelor economice și geopolitice
Concursul internațional „George Enescu” în București

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.