fbpx

Ludovic Orban, despre examenul de rezidențiat: ”Forma de examinare nu este absolut necesară”

Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat că examenul de rezidenţiat va fi una din priorităţile Cabinetului său şi că se gândeşte la creşterea numărului de locuri scoase la concurs, anunță postul de televiziune Digi24. Potrivit sursei citate, Orban a adăugat că, în opinia sa, rezidenţiatul nu e o formă de examinare „absolut necesară”.

În legătură cu amânarea acestui examen, Orban a spus că Guvernul demis „şi-a demonstrat incapacitatea” organizatorică: „Dacă nu vor fi în stare să îl organizeze, examenul de rezidenţiat va fi una din priorităţile guvernului nostru”.

Pe de altă parte, premierul desemnat a spus că ia în calcul o creştere a numărului de locuri scoase la concurs: „Mi se pare ciudat să scoţi la concurs locuri cu 466 mai puţine ca anul trecut, în condiţiile în care ştim că e nevoie de medici. Mă gândesc foarte serios, vom analiza cum funcţionează acest sistem în alte ţări europene, mi se pare că forma de examinare este una care nu e absolut necesară, pentru că cei care participă la acest examen de rezidenţiat sunt absolvenţi ai facultăţilor ded profil, au învăţat ani de zile ca să capete dreptul de a profesa această meserie nobilă şi, dacă nu iau rezidenţiatul după ce au dat examenele la finalul facultăţii, nu îşi pot profesa meseria”.

 

CONTEXT

 Soarta examenului de rezidențiat de anul acesta este incertă, din cauza crizei politice. Ministrul demis al Sănătății, Sorina Pintea a declarat că data de 8 decembrie, pentru care fusese amânat examenul programat inițial pe 16 noiembrie, nu este sigură.

La momentul anunțării deciziei de amânare, Pintea a explicat că această situație a fost generată de faptul că Ministerul Educației nu are un ministru interimar.

“Ne aflăm într-o situație fără precedent, să nu se poată organiza examenul de rezidențiat. 5.684 de absolvenți riscă să nu poată continua pregătirea”, spune Sorina Pintea.
 Sorina Pintea a adăugat că Ministerul Sănătății a întocmit toate actele necesare, dar, din cauza faptului că nu există în acest moment un ministru al Educației, examenul nu se poate desfășura la timp. Sorina Pintea a explicat că pentru organizarea examenului este necesară emiterea a 7 ordine de ministru, dintre care 3 comune – Ministerul Sănătății și Ministerul Educației. Primul ordin comun vizează chiar metodologia examenului.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.