fbpx

Liceul privat ICHB, argument al ministrului Educației pentru examenele de admitere în Colegiile Naționale

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a argumentat examenele de admitere în Colegiile Naționale printr-un studiu de caz: liceul privat ICHB, din care, în ultimii ani, au provenit mulți dintre elevii medaliați la olimpiadele internaționale.

”La nivel național suntem obligați să încurajăm și echitatea, dar și performanța și excelența. Performanța și excelența se încurajează acolo se poate realiza, acolo unde s-a probat că se poate realiza. Nu mă refer doar la rata de promovare la Bacalaureat de 100% sau de 99%, mă refer la licee care vor putea să fie capabile să organizeze clase de excelență, să organizeze pregătire la lot, așa cum face, de exemplu, ICHB, și ați văzut ce rezultate obțin la competițiile internaționale. La matematică a dat 5 din 6 componenți ai lotului olimpic, la fizică 4 din 5. Este un liceu care a putut să selecteze propriii copii. A putut să investească în acei copii. La matematică, de exemplu, avem elevi de clasa a X-a și a XI-a care vin de la tot felul de școli gimnaziale din țară. Este un liceu privat, dar acei elevii nu plătesc taxă. Ei sunt plătiți ca să vină în acel liceu. Nu numai că nu plătesc taxă de școlarizare și de cazare, ci primesc și sprijin financiar ca să vină în acest liceu. E o modalitate de atragere.”, a spus Cîmpeanu, la emisiunea ”Ediția de seară” de la Digi 24.

”La fel ne dorim să fie încurajate performanța și excelența în acele Colegii Naționale care au demonstrat că au toate premisele necesare promovării excelenței și trebuie să le dăm dreptul să își selecteze propriii candidați”, a adăugat ministrul Educației.

Cîmpeanu a adăugat că, pentru a liniști temerile cu privire la corectitudinea subiectelor de admitere din Colegiile Naționale, este posibil ca acestea să nu fie concepute la nivelul liceelor, ci de entități precum Academia Română sau Societatea Română de Matematică. El a precizat că acest lucru ar putea fi decis prin ordinul de ministru care legiferează metodologia de admitere. Cîmpeanu a adăugat că o decizie în acest sens va fi luată după terminarea consultărilor publice cu privire la noile Legi ale educației.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.