fbpx

Legea Creşelor, votată la Senat. Toate creșele care deja funcționează sunt considerate acreditate

Legea Creșelor, prin care aceste unității vor avea un alt statut și vor intra în sistemul de educație, a fost votată la Senat. Conform actului normativ prin care este aprobată cu modificări Ordonanța de Urgență propusă de Guvern, creșele devin parte din sistemul educațional românesc.

Un amendament important aprobat de senatori prevede că acele creșe care funcționează în anul școlar 2021-2022 sunt considerate deja acreditate.

Ce spune amendamentul adoptat de senatori:

Toate creşele care funcţionează deja în anul şcolar 2021-2022, cele din sistemul public de stat, arondate unităţilor de învăţământ desemnate de inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, precum şi creşele confesionale şi cele din învăţământul particular sau creşele construite şi înfiinţate de autorităţile administraţiei publice locale în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană, care desfăşoară activitate cu antepreşcolarii în anul şcolar 2021-2022, sunt considerate unităţi de învăţământ acreditate prin efectul legii, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgență.

Legea poate fi citită integral aici.

Monica Anisie, fostul ministru al Educației, afirmă că Legea Creșelor reprezintă ”un pas uriaș pentru educația copiilor din România”.

Ce spune Monica Anisie:

🎈Un pas uriaș pentru educația copiilor din România!
ℹ️La zece ani de la adoptarea Legii educației naționale nr.1/2011, Parlamentul recunoaște importanța educației timpurii și creează cadrul de funcționare a creșelor din România ca unități de învățământ!
➡️Până la acest moment, educația timpurie era un serviciu social de îngrijire copii. Este deja recunoscut științific că vârsta cuprinsă între 0-3 ani este extrem de importantă și pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor. Legea propusă astăzi creează cadrul legal pentru ca serviciile de creșă să asigure toate condițiile de dezvoltare a acestora, astfel încât familiile să aibă sprijin și opțiuni care să nu fie concurente cu alegerile de carieră, de muncă ale părinților. Este un proiect așteptat de către primării, de părinți, de mediul de afaceri.
⚖️Astăzi, în plenul Senatului României a fost votat proiectul de lege L 460/2021, ce are la bază Ordonanța Guvernului nr. 100/2021, prin care se recunosc creșele ca unități de învățământ, parte integrantă a sistemului de învățământ de educație timpurie.
🙏#Mulțumesc colegilor mei senatori, membri ai Comisiei de învățământ, tineret și sport pentru efortul comun de îmbunătățire a legii finale, eforturi la care a contribuit și reprezentantul Ministerului Educației, domnul Secretar de Stat, Kallós!
✌️👶🏻Este foarte important să menționez că au fost implicate la această reușită de mari proporții toate partidele politice, negocierile fiind unele strânse, însă interesul tuturor copiilor din România a câștigat!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.