fbpx

Iohannis: Educaţia rămâne cel mai puternic instrument de combatere a antisemitismului, rasismului și xenofobiei

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că educaţia rămâne cel mai puternic instrument de combatere a antisemitismului, rasismului și xenofobiei.

Şeful statului a arătat că „Holocaustul a reprezentat o crimă abominabilă, concepută după un plan malefic ce urmărea să şteargă, în mod brutal şi sistemic, întreaga existenţă a populaţiei evreieşti”.

„Totodată, în contextul actual, marcat de crize multiple şi de situaţia tragică din Orientul Mijlociu provocată de atacurile teroriste asupra Statului Israel, înţelegerea lecţiilor trecutului este cu atât mai importantă pentru a putea lupta împotriva răului. Avem responsabilitatea să prevenim şi să combatem mentalităţile şi comportamentele antisemite, rasiste sau xenofobe, să cultivăm respectul, înţelegerea şi toleranţa în societatea noastră. Educaţia rămâne, fără îndoială, cel mai puternic instrument prin care pregătim copiii pentru această misiune. Tânăra generaţie are nevoie să cunoască această imensă tragedie a omenirii, pentru a deveni responsabilă şi ataşată valorilor umane fundamentale”, a transmis şeful statului.

Preşedintele afirmă că „este esenţial să nu lăsăm forţele distructive ale urii, ale prejudecăţilor şi ale indiferenţei să ne erodeze comunităţile”, potrivit News.ro.

„Prin respectul drepturilor fundamentale ale omului şi asumarea protejării acestora, avem puterea de a contribui la formarea unei societăţi în care viaţa şi demnitatea umană primează. Fie ca memoria victimelor Holocaustului să rămână veşnic în inimile noastre şi să ne călăuzească spre un viitor plin de empatie, toleranţă şi umanitate”, spune Klaus Iohannis în mesaj.

Potrivit șefului statului, „lecţiile dure ale Holocaustului trebuie păstrate în conştiinţa fiecăruia dintre noi, deoarece doar prin cunoaşterea şi înţelegerea istoriei putem preveni repetarea ei”.

„Să ne amintim şi de crimele comise în Bucureşti, din 21-23 ianuarie 1941, cât şi de deportările din Transnistria ori de cele din Ardealul de Nord. Din nefericire, în ultima perioadă asistăm la o creştere alarmantă a incidentelor antisemite la nivel mondial, iar prezenţa din ce în ce mai vizibilă a curentelor şi a ideologiilor extremiste în spaţiul public ridică serioase semne de îngrijorare. Trecerea timpului face ca memoria colectivă să fie dificil de gestionat în contextul în care apar din ce în ce mai mulţi detractori. Am convingerea că avem puterea să păstrăm întocmai lecţiile tragice ale istoriei şi să preţuim memoria victimelor, după cum spunea şi Elie Wiesel: „dacă martorul s-a străduit şi a ales să depună mărturie, a făcut-o pentru tinerii de azi, pentru copiii care se vor naşte mâine: nu vrea ca trecutul lui să devină viitorul lor”, afirmă Klaus Iohannis.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.