fbpx

Instagram conectează o vastă rețea de pedofili, afirmă o cercetare realizată de WSJ și Univ. Stanford

Photo 237122457 © Serchel74 | Dreamstime.com

O investigaţie realizată de WSJ, în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Stanford şi Massachusetts Amherst, arată că Instagram, reţeaua de socializare deţinută de compania Meta, găzduieşte şi pune în legătură o reţea vastă de pedofili, relatează Biziday.

Cercetarea subliniază faptul că, spre deosebire de alte platforme sau forumuri care mijlocesc transferul de fotografii sau clipuri ilicite cu minori, Instagram nu găzduiește pur și simplu aceste activități, ci le promovează prin hashtag-uri cu conţinut explicit sau codificate. 

În acest sens, echipa de investigație a creat conturi pe Instagram şi pe alte reţele care să testeze modul în care algoritmii scot la suprafaţă conţinut ilegal cu minori. Astfel, în cazul Instagram, cercetătorii au sesizat că, după ce au vizualizat un singur cont din reţeaua ilicită, secţiunea “sugerate pentru dumneavoastră” a fost populată de recomandări de conturi care vând sau cumpără conţinut sexual cu copii. Aceste conturi îndeamnă urmăritorii să “comande” conţinut cu acte ilicite întocmite de minori, precum automutilare, relaţii sexuale cu animale sau “întâlniri faţă în faţă”. Unele dintre aceste conturi listează şi prețuri. Altele mijlocesc tranzacţiile în afara platformei.

Stanford Internet Observatory a folosit hashtag-uri asociate cu pedofilia pentru a găsi 405 vânzători de materiale sexuale cu copii “autogenerate”, sau conturi despre care speculează că sunt administrate chiar de copii. Conform datelor colectate prin intermediul software-ului Maltego, care cartografiază rețelele de socializare, 112 dintre aceste conturi de vânzători aveau în total 22 de mii de urmăritori unici. 

Actualii și foștii angajați ai Meta, care au lucrat pe ramura de siguranță a copiilor de pe Instagram, au declarat pentru WSJ că estimează numărul de conturi care măresc astfel de conținut la sute de mii, sau chiar milioane. Un purtător de cuvânt al companiei Meta a declarat că societatea caută în mod activ să elimine astfel de utilizatori, reuşind să înlăture 490 de mii de conturi numai în luna ianuarie. 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.