fbpx

INML nu va mai elibera certificate de virginitate la cerere

Jurnalista Diana Oncioiu a publicat un document din care reiese că, din data de 10 iunie, INML nu va mai elibera certificate de virginitate la cerere. 

Eliberarea acestor certificate a fost subiectul unei ample documentări care a fost realizată și publicată de Diana Oncioiu, pe platforma Dela0.ro

De asemenea, cu ocazia desfășurării examenelor de bacalaureat în România, Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (V.I.F.) a realizat o campanie națională prin care a tras un semnal de alarmă asupra existenței unui tip de testare medico-legală abuzivă și traumatizantă la care pot fi supuse tinerele din România.

Ce scrie  Diana Oncioiu:

INML nu mai eliberează începând cu 10 iunie certificate de virginitate la cerere, indiferent de vârstă. Dispoziția a fost dată de directorul INML George Cristian Curcă.

Am publicat pe Dela0.ro, pe 3 iunie, un articol de presă în care arătam cum serviciile județene de medicină legală, dar și institutele de medicină legală din țară și INML continuau să elibereze certificate de virginitate la cerere deși OMS și Națiunile Unite au cerut încă din 2018 eliminarea lor. (https://beta.dela0.ro/zeci-de-servicii-publice-de…/)

Pe 3 iunie Curcă a declarat pentru Dela0.ro că aceste certificate sunt un drept și că pot fi eliminate doar prin modificare legislativă pentru care e nevoie de un grup de lucru. Iată că nu a fost nevoie de un grup de lucru pentru ca, cel puțin la nivelul INML să fie interzisă această practică. Era nevoie doar de o dispoziție. Ce se întâmplă însă la nivelul celorlalte servicii de medicină legală?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.