fbpx

Încă o operă de artă distrusă de restauratori: au șters imaginea și au încercat să o deseneze din nou

Experți în conservarea operelor de artă din Spania au solicitat o înăsprire a legilor care reglementează lucrările de restaurare, după ce o copie a unui picturi celebre a artistului baroc Bartolomé Esteban Murillo a devenit cea mai recentă dintr-o lungă serie de lucrări de artă distruse, anunță The Guardian.
Un colecționar privat de artă din Valencia a fost taxat cu 1.200 de euro de către un restaurator de mobilă pentru ca tabloul Imaculata Concepție să fie curățat. Cu toate acestea, restaurarea nu a mers așa cum a fost planificat, iar chipul Fecioarei Maria a fost lăsat de nerecunoscut, în ciuda a două încercări de a o readuce la starea inițială.
În mod inevitabil, au apărut comparații cu faimosul incident din urmă cu opt ani, când încercarea unui enoriaș devotat de a reface o pictură a lui Cristos flagelat pe peretele unei biserici de la marginea localității Borja a devenit celebră în întreaga lume.

Atunci, o frescă din secolul al XIX-lea care întruchipa imaginea lui Isus a fost distrusă de o bătrână, care a încercat să restaureze opera expusă în biserica Santuario de Misericordia din Borja, Spania.

“Ecce Homo”, frescă realizată de pictorul Elias Garcia Martinez, a fost complet distrusă de enoriașa care a decis că opera are nevoie de restaurare.

Ceea ce a ieșit la finalul lucrări nu are nicio legătură cu chipul lui Cristos. Publicația Huffington Post nota, la vremea respectivă, că rezultatul restaurării aduce mai degrabă cu o creatură din altă lume.


Fernando Carrera, profesor la Școala Galică pentru Conservarea și Restaurarea Patrimoniului Cultural, a declarat că astfel de cazuri au evidențiat necesitatea ca lucrările să fie realizate doar de restauratorii instruiți corespunzător.”Nu cred că acest tip – sau acești oameni – ar trebui să fie denumiți restauratori”, a spus Carrera pentru Guardian.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.