fbpx

Încă o operă de artă distrusă de restauratori: au șters imaginea și au încercat să o deseneze din nou

Experți în conservarea operelor de artă din Spania au solicitat o înăsprire a legilor care reglementează lucrările de restaurare, după ce o copie a unui picturi celebre a artistului baroc Bartolomé Esteban Murillo a devenit cea mai recentă dintr-o lungă serie de lucrări de artă distruse, anunță The Guardian.
Un colecționar privat de artă din Valencia a fost taxat cu 1.200 de euro de către un restaurator de mobilă pentru ca tabloul Imaculata Concepție să fie curățat. Cu toate acestea, restaurarea nu a mers așa cum a fost planificat, iar chipul Fecioarei Maria a fost lăsat de nerecunoscut, în ciuda a două încercări de a o readuce la starea inițială.
În mod inevitabil, au apărut comparații cu faimosul incident din urmă cu opt ani, când încercarea unui enoriaș devotat de a reface o pictură a lui Cristos flagelat pe peretele unei biserici de la marginea localității Borja a devenit celebră în întreaga lume.

Atunci, o frescă din secolul al XIX-lea care întruchipa imaginea lui Isus a fost distrusă de o bătrână, care a încercat să restaureze opera expusă în biserica Santuario de Misericordia din Borja, Spania.

“Ecce Homo”, frescă realizată de pictorul Elias Garcia Martinez, a fost complet distrusă de enoriașa care a decis că opera are nevoie de restaurare.

Ceea ce a ieșit la finalul lucrări nu are nicio legătură cu chipul lui Cristos. Publicația Huffington Post nota, la vremea respectivă, că rezultatul restaurării aduce mai degrabă cu o creatură din altă lume.


Fernando Carrera, profesor la Școala Galică pentru Conservarea și Restaurarea Patrimoniului Cultural, a declarat că astfel de cazuri au evidențiat necesitatea ca lucrările să fie realizate doar de restauratorii instruiți corespunzător.”Nu cred că acest tip – sau acești oameni – ar trebui să fie denumiți restauratori”, a spus Carrera pentru Guardian.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *