fbpx

IMAGINI ÎN PREMIERĂ Copiii războiului din Siria: 500.000 de orfani, infirmi sau refugiați rămași fără casă

World Vision România anunță, într-un comunicat, că un parteneriat format din două organizații neguvernamentale internaționale, World Vision International și Save the Children International, și Universitatea Harvard a analizat imagini din Siria, obținute din satelit, care arată o catastrofă în desfășurare, cea mai gravă criză umanitară înregistrată în această zonă de la începutul războiului.

Potrivit sursei citate, din luna decembrie 2019, o treime din populația civilă din provincia Idlib, însemnând aproape un milion de persoane, și-a părăsit locuințele, ajungând să trăiască în condiții inumane, în tabere supraaglomerate de refugiați. Imaginile arată distrugeri pe scară largă în două localități din zonă, devenite nelocuibile din cauza bombardamentelor. De asemenea, ele arată că taberele de refugiați din zonă sunt deja supraaglomerate, găzduind de două până la de trei ori mai multe persoane decât capacitatea lor normală.

Programul Signal al Harvard Humanitarian Initiative a folosit imagini din satelit pentru a evalua distrugerile localităților din provincia Idlib, din nord-vestul Siriei, și creșterea rapidă a numărului de refugiați din tabere.

„Am analizat imagini datând din 2017 până la 26 februarie 2020, pentru a evalua distrugerile din zonele bombardate și cele unde sunt masați refugiații. Din populația totală a zonei, de peste trei milioane de persoane, o treime și-a părăsit locuințele în ultimele trei luni”, a explicat Caitlin Howarth, reprezentantă a Harvard Humanitarian Initiative.

Numai în luna ianuarie, potrivit ONU, cel puțin 77 de copii au fost uciși sau răniți în zona de nord-vest a Siriei. Pe 25 februarie, zece școli și grădinițe au fost bombardate în Idlib, atacuri în care nouă copii au fost uciși, iar zeci au fost răniți. 

„Am plecat de acasă din cauza atacurilor, am luat mașina și am ajuns aici. N-am găsit alt loc unde să rămânem. Mai întâi am stat la o moschee, pe urmă ne-au adus aici. Toți prietenii mei au murit, n-a mai rămas nimeni la mine în oraș. I-au omorât pe toți cei de acolo”, a spus un băiețel de nouă ani, care trăiește acum cu familia într-o tabără de refugiați.

„În fiecare zi ajung la noi copii sirieni înfometați, înghețați de frig și profund afectați de ce au văzut și au trăit. Mulți dintre cei care trăiesc acum în Idlib provin din alte părți ale Siriei și nu au cunoscut niciodată altceva, în scurta lor viață, decât război și strămutare. Copii de cinci sau șase ani pot identifica orice tip de obuz după sunetul pe care îl face, dar uneori abia dacă își pot scrie numele, fără să fi trecut prin școală. Niciun copil nu ar trebui să fie obligat să trăiască suferințele prin care trec acești copii. Facem toate eforturile pentru a-i ajuta, dar nu putem să subliniem cu îndeajuns de multă tărie: doar un acord durabil de încetare a focului poate pune capăt acestei catastrofe”, a declarat Johan Mooij, World Vision Syria Response Director.

World Vision face apel la toate părțile implicate în conflict să respecte principiile umanitare ale dreptului internațional și drepturile omului. Toate părțile combatante trebuie să protejeze de atacuri școlile, spitalele și alte componente vitale ale infrastructurii civile, precum și să evite folosirea armelor cu explozie în zonele populate. În mod special, aceste eforturi trebuie să vizeze protejarea copiilor, care sunt extrem de vulnerabili la impactul armelor cu explozie. De asemenea, organizația face apel la părțile combatante să permită accesul sigur și nerestricționat în zonă al personalului umanitar.

 

World Vision este o organizație umanitară ce operează la nivel global și care oferă sprijin copiilor și familiilor din țările afectate de criza din Siria. Alături de partenerii noștri, sprijinim în regiunea de nord-vest a Siriei peste zece unități medicale, derulând activități de protecție a populației civile, de furnizare de apă și servicii de sanitație, precum și servicii de urgență, oferind adăpost, îmbrăcăminte de iarnă și produse de bază.

Programul Signal pentru Tehnologie și Securitate Umană al Harvard Humanitarian Initiative este parte a T.H. Chan School of Public Health de la Universitatea Harvard. Din anul 2012, Programul Signal promovează utilizarea sigură, etică și eficace a tehnologiei informației și comunicării ca instrument util în crizele umanitare și situațiile de urgență ce implică drepturile omului. Harvard Humanitarian Initiative face cercetări și educație pentru a le oferi instrumente de lucru comunităților ce se confruntă cu crize.

 

Statistici relevante

 • În data de 15 martie se împlinesc 9 ani de la izbucnirea crizei în Siria. 
 • Pe teritoriul Siriei cel puțin o treime dintre școli și mai mult de jumătate dintre spitale au fost lovite, distruse sau dezafectate. 
 • 11.7 millioane de oameni, adică peste jumătate din populație, dintre care 5 milioane de copii  au nevoie de asistență umanitară. 
 • Cel puțin 5 milioane de sirieni și-au părăsit țara și trăiesc ca refugiați, iar peste 7 milioane sunt nevoiți să locuiască în taberele locale de refugiați.
 • În zona de nord-vest, 948.000 oameni, dintre care 560.000 de copii, și-au părăsit locuințele din cauza violențelor care continuă de la începutul lunii decembrie 2019.
 • 81% din populația care și-a părăsit locuințele sunt femei și copii.
 • Conform datelor ONU, cel putin 86 de copii au fost uciși în nord-vestul Siriei de la începutul anului 2020.
 • Conform datelor ONU, între 1 și 25 februarie cel puțin 134 de civili, dintre care 44 de copii au fost uciși.
 • Cel puțin 22 de școli au fost bombardate de la începutul acestui an.
 • Pe 25 februarie,10 școli au fost lovite, cel mai mare număr înregistrat până în prezent într-o singură zi în provincia Idlib de la începutul anului 2019.
 • Prețul bunurilor de larg consum a crescut cu 70% din august 2019.
 • La data de 23 februarie aproximativ 17,000 de persoane trăiau sub cerul liber, fără niciun adăpost, alte 163,000 de persoane locuiau în case sau clădiri nefinalizate, iar alte 135,000 de persoane locuiau în corturi.
 • Începând cu luna decembrie 2019, 72 de spitale, unități medicale și clinici mobile și-au încetat activitate.

 

 • Înainte de 2011, în Idlib trăiau aproximativ 1.5 millioane de oameni. În prezent, ca urmare a migrației provocate de conflict, în Idlib trăiesc acum 3 millioane de oameni.

World Vision International este una dintre cele mai mari organizații neguvernamentale care activează în Siria pentru drepturile și bunăstarea copiilor. Scopul parteneriatului cu entităţile menţionate mai sus a fost acela de a pune în lumină impactul acestui conflict asupra vieților copiilor. Inițiativa utilizează tehnologii avansate pentru a urmări situația din teren, folosind totodată informații de la fața locului furnizate de World Vision.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.