fbpx

Directorul școlii acuzate de Mihaela Ichim: ”Discuțiile de pe grupul de WhatsApp erau reale. Nu tolerăm așa ceva!”

Directorul școlii ”Nicolae Bălcescu” din Oradea, Gheorghe Troe, a contactat ”Educație Privată” pentru a informa public că a reacționat față de acuzațiile aduse de Mihaela Ichim, care a povestit cum părinții din clasa copilului său i-au cerut să și-l mute la altă clasă dacă nu participă la ”cotizații”.

”Am organizat astăzi o ședință cu părinții de la clasa respectivă. Au recunoscut că discuțiile de pe grupul de WhatsApp erau reale. Le-am spus că nu tolerăm așa ceva și că nu voi accepta ca unui copil să i se ceară mutarea de la clasă din astfel de motive. Noi nu avem nici măcar fondul școlii și nu sunt de acord cu astfel de practici! Mă angajez public că acest elev nu va avea niciodată de suferit din cauza celor care s-au întâmplat. Părinții din clasă au și desființat grupul de Whats’App după această ședință. Nu se va mai repeta așa ceva”, ne-a comunicat directorul școlii.

El a recunoscut că, la întâlnirea pe care a avut-o astăzi cu Mihaela Ichim a participat și reprezentantul Primăriei în Consiliul de administrație al școlii și că acesta ar fi spus că mama care a denunțat cazul ar fi încălcat regulamentul școlii. ”Nu știu de ce a spus asta, dar este adevărat că așa a spus. Oricum, nu aș fi acceptat vreodată o sancțiune pe această cale. Sunt cadru didactic de 44 de ani și chiar mi-am făcut meseria corect, ca învățător și ca director”, a afirmat Troe,

Ulterior, școala a dat publicității și un comunicat de presă. Îl reproducem, integral:

Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, referitoare la cazul de la Școala Gimazială „Nicolae Bălcescu” Oradea, unitatea de învățământ face următoarele precizări:

  1. Nu au fost solicitate sume pentru fondul clasei de către niciun cadru didactic sau conducerea unității de învățământ. Mai mult decât atât, în cazul de față, nu putem vorbi de acest fond al clasei pentru că nu există.
  2. Schimbul de replici al părinţilor din mediul online nu a angajat şi nu angajează în niciun fel unitatea de învăţământ, precum niciun cadru didactic din unitate. Discuţiile purtate pe grupul de whatsapp ies din sfera de competenţă a şcolii.
  3. La nivelul unităţii de învăţământ există o asociaţie a părinţilor care nu a avut o astfel de iniţiativă de strângere de fonduri pentru „cadouri”.

Ne exprimăm regretul şi îngrijorarea că o şcoală de tradiţie din municipiul Oradea, cu rezultate notabile la învăţătură, este atrasă într-un scandal ce nu îi aparţine.  

CONTEXT

Mihaela Ichim, profesoară în Oradea și mama unui copil aflat în clasa pregătitoare, a publicat pe pagina sa de Facebook o conversație din grupul de Whats’App, în care alți părinți îi cer să își mute copilul din clasă, după ce a refuzat să contribuie la cadoul învățătoarei și la achiziționarea unui alfabetar. Mihaela Ichim spune că atitudinea acestor părinți nu a descurajat-o și a explicat de ce a refuzat contribuția financiară.

Ulterior, Mihaela Ichim a povestit pentru ”Educație Privată” că gestul său a produs o reacție de intimidare din partea școlii.

”Am fost chemată astăzi la școală, de directorul unității de învățământ. La discuție a participat și reprezentantul Primăriei în consiliul de administrație a școlii. Printre altele, mi-a adus la cunoștință că prin felul în care am procedat am încălcat articolul 1 din ROFUIP (regulamentul de ordine interioară), aducând prejudicii grave imaginii școlii. Mi-a spus că niciun reprezentant legal al școlii nu a cerut vreun leu și că părinții sunt cei care vor să dea bani, sub formă de donații. Eu am perceput această discuție ca pe o amenințare”, afirmă Mihaela Ichim.

Preluăm postarea, cu acordul autoarei.

Dragi părinți, căci vouă mă adresez, este inadmisibil unde s-a ajuns. Unde am ajuns noi, ca oameni. În imaginea de mai jos vedeți reacțiile părinților, ai căror copii sunt în clasa cu fetița mea, la școală “Nicolae Balcescu” din Oradea. Reacție veniră în urma refuzului meu de a da bani pentru cadoul dnei invatatoare și pentru achiziționarea unor perdele și a unui alfabetar.
1. Nu am facut-o din răutate. Ci pentru ca lucrez în învățământ și știu, după 17 ani de dăruire, ca lucrurile se pot face și altfel, nu doar stand cu mana întinsă în fata părinților. Avem proiecte europene, avem ONG-URI foarte implicate, care lucrează pe proiecte cu școli, avem sponsorizări, avem bani de la primarii. Doar ca lucrurile astea ar trebui făcute de cadre didactice și manageri gratis și cu multe ore petrecute în fata calculatorului.
Dacă eu am putut, și alții pot.
2. Nu am facut-o pentru ca este ilegal( art. 5, lit. b), pct. II din Codul Cadru de etica al personalului didactic aprobat prin Ordinul MEN nr. 4831/2018) și imoral.
3. Nu am facut-o pentru ca de ani de zile încercăm să schimbam tara asta, pentru ca ne plângem de indiferenta și șpăgi care domnesc în toate instituțiile statului, dar noi, ca actori principali, nu facem nimic sau chiar contrariul.
Sa ajung sa fiu “sfatuita” sa-mi mut copilul în alta clasa, e prea mult. Pentru mine și pentru copilul meu.
AJUNGE! VREAU O ROMÂNIE FRUMOASA!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.