fbpx

Franța: Ministerul Educației, acuzat că și-a creat un ong plătit din bani publici pentru a face propagandă

Sindicatele din licee au denunțat sâmbătă, 21 noiembrie, o „propagandă de stat” și o încercare a Ministerului Educației de a înăbuși protestele tinerilor după ce noi acuzații au fost aduse aduse organizației pro-guvernamentale Avenir lycéen.

Într-o anchetă publicată sâmbătă, Liberation afirmă că această structură, creată în 2018, „a fost înființată în anturajul apropiat al lui Jean-Michel Blanquer, pentru a servi comunicării ministrului și, mai ales, pentru a întrerupe orice dialog cu sindicatele din licee care s-au opus reformelor sale, în special celor referitoare la bacalaureat.

Pe baza numeroaselor mărturii, articolul afirmă că numărul doi din minister la acea vreme, Jean-Marc Huart, era legat de oficialii Avenir lycéen și că rectoratele au participat la redactarea comunicatelor de presă ale sindicatului, sistematic favorabile. reformelor ministerului.

La începutul lunii noiembrie, Mediapart a dezvăluit că această structură primise 65.000 de euro subvenții publice în 2019, care ar fi fost cheltuite pentru mese și alte activități de protocol în baruri și hoteluri de lux. După aceste dezvăluiri, ministerul a lansat o investigație administrativă cu privire la subvențiile acordate Avenir lycéen și s-a apărat dând asigurări că această uniune face parte din organizațiile reprezentative. A doua zi după publicarea articolului Mediapart, Avenir Lycéen a reacționat pe Twitter denunțând „fapte neconfirmate” atribuite „mandatelor precedente” și a anunțat demisia a opt dintre liderii săi.

„Instrumentul Blanquer”
Articolul din Libération provoacă revolte din partea sindicatelor de liceu, dintre care unele îl acuză direct pe Jean-Michel Blanquer. Într-un comunicat, FIDL a denunțat o „abatere totală a cauzei sindicale și o insultă adusă tinerilor, dat fiind că ministerul ar fi organizat înăbușirea discursului critic față de reformele catastrofale cu privire la bacalaureat și liceu”.

Sindicatul MNL vede Avenir lycéen ca fiind „o întreprindere politică care nu a ezitat să manipuleze unii dintre tinerii noștri colegi de școală (…) pentru a servi interesele ministrului”. În ceea ce privește UNL, care a anunțat o plângere după dezvăluirile Mediapart, președintele său Mathieu Devlaminck a asigurat pe Twitter că „Avenir lycéen” este un „instrument al lui Blanquer” pentru a-i reduce sindicatul la tăcere.

propagandă

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *