fbpx

Estonia: Ministrul educaţiei a demisionat după ce s-a aflat că a folosit maşina de serviciu în scopuri personale

Ministrul educaţiei din Estonia, Mailis Reps, şi-a dat demisia vineri, după ce informaţiile apărute în presă au arătat că a folosit o maşină şi un şofer puşi la dispoziţie de stat pentru a-şi duce copiii la şcoală, transmite Agerpres, citat de Digi 24.

Potrivit tabloidului Ohtuleht, un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii ministrului Mailis Reps.

„Am fost supusă unei presiuni puternice pentru a concilia rolul de ministru şi cel de mamă. Recunosc că am făcut greşeli şi îmi cer scuze pentru ele”, a scris Mailis Reps, pe Facebook.

După ce aceste fapte au devenit publice, ministrul în vârstă de 45 de ani – mamă a șase copii – a recunoscut că a folosit recent maşina de serviciu în scopuri private de mai multe ori. Dar în pofida dezvăluirilor şi a presiunilor generate de ştire, ea a dorit iniţial să rămână în funcţia de ministru. Premierul Juri Ratas, care i-a luat apărarea, a declarat că a acceptat „cu regret” demisia colegei sale de partid.

Deţinătoarea portofoliului educaţiei este al treilea membru al guvernului care şi-a părăsit funcţia luna aceasta.

”Estonia este noua forță a Educației din Europa”

Postul de televiziune BBC a realizat un reportaj în care explică rezultatele foarte bune obținute de elevii din Estonia la testele globale, inclusiv PISA.

Iată câteva dintre explicațiile pe care jurnaliștii le-au identificat pentru succesul estonian:

  1. Copiii merg la grădiniță începând cu vârsta de trei ani, sau chiar mai devreme. Fiecare părinte plătește o cotizație, însă aceasta este accesibilă și raportată la salariul minim.
  2. Metodele folosite la grădiniță sunt învățarea prin joacă.
  3. Cadrele didactice, încă din perioada preșcolară, sunt preocupate de stabilitatea emoțională a copiilor și se asigură că aceștia nu resimt diferențele de ordin material sau social dintre ei.
  4. Școlarizarea este obligatorie în intervalul de vârstă 7-16 ani.
  5. Există o programă națională, însă profesorii au o libertate mare în alegerea modalităților de predare la clasă.
  6. Gratuit înseamnă gratuit. În afara perioadei preșcolarii, părinții nu trebuie să plătească pentru manuale, masă sau transportul școlar.
  7. Sistemul de e-schooling este folosit la scară extinsă. Foarte multe dintre teme sunt efectuate online și la fel este efectuată și notarea.

Reportajul integral poate fi urmărit aici.

În raportul PISA dat publicității la nivelul Uniunii Europene, pe primele locuri la testele PISA 2018 se clasează Estonia, Finlanda, Irlanda, Polonia, Suedia.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.