fbpx

Florin Cîțu vrea modificarea Constituției: Vârsta minimă pentru votare să fie 16 ani

Florin Cîțu, președintele PNL, a declarat, azi, că susține modificarea Constituției, astfel încât vârsta minimă la care se poate vota ar să fie redusă la 16 ani.

”O măsură pe care trebuie să o abordăm este reducerea la 16 ani a vârstei la care se va putea vota, așa cum este tendința în multe țări europene”, a afirmat Florin Cîțu.

”Multe alte subiecte trebuie abordate cu maturitate. Reforma administrativă este un subiect care trebuie să stea în atenția Parlamentului. Ultimii ani ne-au adus pe tapet și numeroase conflicte juridice, de natură constituțională, iar normele constituționale pot fi clarificate”, a mai spus liderul PNL; la ședința Parlamentului dedicată aniversării de 30 de ani de la adoptarea actualei Legi Fundamentale.

Actuala Constituție a României a fost adoptată în ședința Adunării Constituante din 21 noiembrie 1991 și a intrat în vigoare în urma aprobării ei prin referendumul național din 8 decembrie 1991.

Constituția a fost revizuită în anul 2003 prin adoptarea Legii de revizuire a Constituției României, aprobată prin referendumul național din 18-19 octombrie 2003, lege intrată în vigoare la data de 29 octombrie 2003, data publicării în Monitorul Oficial al României.

Potrivit articolului 150 din Constituție:

(1) Revizuirea Constituției poate fi inițiată de Președintele României la propunerea Guvernului, de cel puțin o pătrime din numărul deputaților sau al senatorilor, precum și de cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot.

(2) Cetățenii care inițiază revizuirea Constituției trebuie să provină din cel puțin jumătate din județele țării, iar în fiecare din aceste județe sau în municipiul București trebuie să fie înregistrate cel puțin 20.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative.

modificarea Constituției

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.