fbpx

Firea le promite părinților 500 de lei pentru benzina către școală. Idee bună sau proiect populist?

Primăria Capitalei vrea să deconteze combustibilul până la valoarea de 500 de lei pe lună pentru părinții din zona București-Ilfov care folosesc în comun mașinile proprietate personală pentru a-și duce copiii la școlile din București la care învață, anunță Hotnews.
 
Măsura este propusă pentru decongestionarea traficului din oraş, potrivit unui proiect de hotărâre, citat de Mediafax. 
 
„Stimularea prin decontarea combustibilului in valoare de pana la 500 lei lunar în vederea încurajării unor asocieri voluntare prin care părinții elevilor unităților de învățământ primare și secundare de pe teritoriul Municipiului București, care au domiciliul în regiunea de dezvoltare București-Ilfov pot folosi în comun autoturismul proprietate personală în vederea transportului copiilor, la instituțiile de învățământ primare și secundare de pe teritoriul Municipiului București, care vor fi selectate în cadrul unui proiect pilot”, se arată în proiectul de hotărâre.
Cătălin Teniță: ”Săracii devin mai săraci, iar cei cu un anumit confort material primesc un bonus neașteptat”

Cătălin Teniță, fondator al organizației civice Geeks for Democracy, consideră, însă, că este vorba doar de o idee populistă.”Aș face observația că cei care au ALES să își ducă copiii la o școală care nu se afla tocmai lângă casa lor nu sunt cei mai săraci oameni din București.

De regulă, cei mai săraci oameni își duc copiii la școala de cartier.

De regulă, după orice criteriu de raționalitate minimală, ajutoarele financiare (dacă e să se dea) trebuie să meargă către cei mai săraci oameni.

De regulă, susținerea cea mai bună nu se face prin injectarea de bani la nivel individual, ci prin rezolvarea problemei reale.

Problema reală este faptul că foarte multe școli de la periferie sunt proaste.

Dacă doamna Firea ar dori să rezolve problema ar lucra la dotarea școlilor mai puțin centrale și la calitatea resurselor umane din acestea.

Ceea ce face ea este să ia bani de la toți și să îi dea unora. Iar aceștia nici măcar nu sunt cei mai nevoiași. Săracii devin mai săraci, iar cei cu un anumit confort material primesc un bonus neașteptat. Că poate or vota-o.

Doamna primar este incapabilă. În loc să utilizeze toate purcoaiele de bani pentru ridicarea generală a nivelului educației (și pentru susținerea celor săraci – prânz cald la școală, afterschools, cursuri) ea aruncă cu banii ca la nuntă în Voluntari”, a scris Teniță, pe pagina sa de Facebook.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.