fbpx

”Dacă nu găsim finanțare, vom fi nevoiți să încetăm toate activitățile dedicate celor 150 de copii și tineri”

Ana Florea este o educatoare din Beiuș pasionată de voluntariat și de cauzele sociale. Pentru că opțiunile de petrecere a timpului liber în orașul ei erau limitate pentru copii, a trecut la acțiune: a înființat Clubul Micului Beiușean, un loc în care copiii și tinerii pot desfășura activități de educație complementară sub îndrumarea unor profesori de specialitate și beneficiind de cele mai bune condiții. Clubul a căpătat chiar și o faimă internațională, atelierul de meșteșuguri în care se cos celebrele cojoace de Bihor devenind parte din campania ”Bihor Couture”, desfășurată de revista Beau Monde pentru a-i obliga pe creatorii internațional să dea credit surselor de inspirație din folclorul românesc.

Clubul Micului Beiușean, în care sunt înscriși 150 de copii, se află, astăzi, într-un impas: sponsorul care i-a asigurat finanțarea nu îi mai poate susține activitatea. Împreună cu jurnalista Timea Bereczki, Ana Florea face apel la toți cei care îi pot ajuta pe micii beiușeni să le susțină cauza prin donații.
În interviul pe care l-a acordat Educație Privată, Ana Florea spune povestea Clubului și explică situația actuală.
Cum s-a născut Asociația Micul Beiușean?
Micul Beiușean reprezintă un concept care vrea să trezească în fiecare dorința de a crește, de a se dezvolta personal, spiritual, emoțional, de a dobândi noi abilități și cunoștințe.
Asociația Micul Beiusean a apărut în anul 2013. A fost dorința unor oameni care au același crez si au simtit ca pot aduce schimbări pozitive în comunitatea beiușeană. Am început cu evenimente cultural-artistice și educative pasagere pentru
copiii și tinerii din Beiuș, dar și din jurul Beiușului. Asociația Micul Beiușean s-a născut odată cu premiera spectacolului de teatru pentru copii “Iedul cu trei capre”, pus în scenă de directorul artistic al asociației și o trupă de liceeni din școlile beiușene.
 
Ce activități fac copiii care primesc ajutorul Asociației?
Am început cu spectacole pentru copii și timp de trei ani am pus în scena trei piese de teatru care s-au construit pe baza voluntariatul tuturor celor implicați (actori, fondatori ai asociației). Ne-am dorit totuși mai mult și așa s-a născut proiectul Clubul Micul Beiușean, un spațiu în care copiii și tinerii pot desfășura activități de educație complementară sub îndrumarea unor profesori de specialitate și beneficiind de cele mai bune condiții necesare desfășurării acestor activități.
Paleta de activități este variată și se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani.:
-muzică instrumentală (chitară, pian, fluier)
-cor
-arte plastice (pictură, grafică)
-teatru
-limba germană
-artă creativă
-joc prin dans
-șah
-fotografie
-identitate locală
-cufărul cu povești
-meșteșuguri, tradiții
Care au fost cele mai importante proiecte pentru copii? Cum au ajuns să fie implicați în
proiectul cojoacelor de Bihor?
 
Până în momentul deschiderii clubului, cele mai importante proiecte au fost chiar spectacolele de teatru puse în scenă de elevii din Beiuș, sub tutela Asociației. Trupa de teatru Re-Open Theater, născută în sânul Asociației Micul Beiușean, a început să fie implicată și în proiecte separate, cum a fost participarea acestora la emisiunea Românii au talent sau la diverse festivaluri de teatru pentru liceeni.
Cei mai mulți copii care frecventează acum clubul nostru au între 4 și 13 ani. În cadrul clubului am acordat o atenție deosebită atelierului de meșteșuguri, deoarece am considerat că e vital ca acești copii să aibă contact cu moștenirea tradițională pe care au lăsat-o străbunii noștri. Ne-am dorit să îi familiarizăm cu cele mai frumoase meșteșuguri ale zonei și să le insuflăm dragoste și respect față de acestea.
Anul trecut am beneficiat de o sponsorizare care a mers direct spre activitatea acestui atelier din cadrul clubului. Am hotărât să încercăm extinderea atelierului, încurajați fiind de povestea cojocului binșenesc copiat de casa de modă Dior și de Campania Bihor Couture desfășurata de Beau Monde. Astfel, ne-am stabilit alte obiective, mai indrăznețe
și am denumit atelierul de meșteșuguri “Școala Bihor Couture”, cu acordul inițiatorilor campaniei menționate anterior.
Am putut să visăm mai mult, am putut să ne procurăm materiale și accesorii utile în activitatea atelierului.
Activitatea atelierului se desfășoară progresiv, începând cu realizarea de accesorii tradiționale, croșetat, cusut, țesut, brodat, încondeiat ouă și altele.
Dorința noastră este ca, în viitor, acești copii să reușească să deprindă și să descifreze tainele cojocului binșenesc și ale altor elemente de port tradițional, să reproducă elemente specifice acestora sau măcar să înțeleagă valoarea acestor lucruri atât de importante pentru identitatea noastră ca și comunitate.
În jurul acestui atelier s-a conturat și un grup de adulți care încearcă să deprindă unele meșteșuguri, să își perfecționeze tehnicile de lucru sau să se documenteze cu privire la portul tradițional, elemente definitorii ale acestuia, să discute și să împărtășească opinii legate de meșteșugurile zonei.
Care sunt categoriile de copii care primesc ajutorul asociației?
Asociaţia Micul Beiuşean este o organizaţie nonguvernamentală, non-profit şi apolitică, constituită in temeiul OG 26/2000, ce are printre scopurile principale implementarea de proiecte de dezvoltare cultural-artistică, educaţională, socială, economică, turistică şi ecologică în municipiul Beiuş şi în împrejurimile municipiului.
Activitatea asociației noastre se desfășoară pe planurile cultural – artistic și educativ. Toate aceste activități sunt gratuite pentru oricine dorește să se înscrie. Considerăm că toți suntem egali și toți copiii merită șansa de a participa la astfel de activități, indiferent de mediul din care provin.
Am desfășurat și activități de voluntariat menite să vină în sprijinul copiilor din familii defavorizate sau cu anumite dificultăți, provocări.
Care este peisajul educațional din zonă? Cât de bine sunt dotate școlile, există probleme
cu transportul școlar, există situații de abandon școlar?
 
Din punct de vedere al educației formale, al Beiușul e un oraș cu rezultate bune – aici funcționează trei licee, o școală gimnazială și trei unități de învățământ preșcolar. Liceele beiușene sunt școli cu tradiție care au dat absolvenți cu rezultate excepționale în domenii diverse. Copiii care frecventează școlile beiușene se bucură de confort, de condiții bune și cadre
didactice bine pregătite.
Situația e mai putin fericită în ceea ce privește educația complementară. Copiii nu aveau nicio posibilitate de a participa la activități de dezvoltare personală decât în regim particular. Au mai rămas câteva ansambluri de dansuri populare și cursuri de canto popular.
Clubul Micul Beiusean a fost prima și singura inițiativă de acest gen din regiune, 100% privată, unde copiii între 4 și 18 ani își puteau potența gratuit creativitatea, curiozitatea, fascinația pentru arte și tradiții, îndemânarea, și logica. Alte activitati educative se mai desfașoară pe lângă unele lăcașuri de cult și în cadrul unui alt ONG care este centrat în totalitate pe copiii proveniți din familii defavorizate.
Cum ați reușit să vă finanțați? Care sunt perspectivele de finanțare acum, când sponsorul nu
mai poate acoperi costurile?
 
Întreaga nostră activitate de până acum s-a desfășurat pe bază de donații, sponsorizări și
voluntariat. Pana în 2017, Asociația noastră nu a beneficiat de nico finanțare, reușind să se
autogospodărească și să își finanțeze evenimentele din resurse proprii. Fiecare spectacol pe care am reușit să-l punem în
scenă a ajutat la continuarea activităților noastre.
În urmă cu trei ani, trupa de teatru a primit o finanțare de la Fundația Comunitară Oradea, fonduri care au contribuit exclusiv la dezvoltarea trupei. Copiii sunt cea mai importantă investiție a noastră și, timp de aproape doi ani, un sigur
sponsor a finanțat întreaga activitate a clubului. A dorit să rămână anonim și a dorit, la fel ca toți
cei implicați în susținerea noastră, să ofere acces gratuit la aceste activități educative tuturor copiilor și tinerilor
din zonă. Criteriul financiar nu ar trebui să fie pentru nimeni un impediment în accesarea acestui tip de
activități.  Perioada contractuală stabilită a expirat și iată-ne în situația de a căuta alți parteneri care să
se alăture proiectului nostru, alți prieteni care să viseze împreună cu noi.
Momentan suntem expuși riscului de a înceta activitatea, din cauză că reușim să acoperim doar 35% din cheltuielile lunare de aproximativ 12.000 lei (chiria spațiului, utilitățile, plata profesorilor și materialele consumabile). Acești bani, procentul de 35%, provin din donațiile părinților și din sponsorizările unor firme din Beiuș.
 
Ce ar însemna ca această Asociație să își înceteze activitatea sau să nu și-o mai poată
susține la parametrii de acum?
Dacă nu găsim finanțare, vom fi nevoiți să încetăm, pur și simplu, toate activitățile dedicate celor 150 de copii și tineri.
În plus, s-ar pierde și întregul efort depus până acum, inclusiv munca atâtor voluntari – investiția inițială de renovare a spațiului a fost de aproximativ 30.000 euro, suportată de cel care a finanțat și restul activității până
acum. Cred ca le datorăm și lor o ultima încercare.:)
Cum puteți fi ajutați prin donații? 
 
Momentan, putem primi donații în contul pus la dispoziție de Fundația Comunitară Oradea pentru concursul Swimathon, individual sau prin companie – prin contract de sponsorizare pentru sumă fixă sau 20% din impozitul anual pe venit, bani care mergeau oricum în conturile Statului. Înscrieri și informații aici – https://swimathon.fundatiacomunitaraoradea.ro/inscriere-sustinator/?obj=5840
Cei care cred în cauza noastră ne mai pot ajuta și direct în contul Asociației noastre – https://miculbeiusean.ro/cum-ne-poti-sustine/, iar eu, împreună cu Timea, le stăm la dispoziție pentru toate infomațiile necesare.
Timea Bereczki:
 
”M-am alăturat acestei cauze pentru că a fost un prilej care scăpase contextului copilăriei mele, acela de a întâlni pe cineva care, în graba vieții, să așeze atât de tihnit reperele necesare identității noastre culturale, încât să pot lua învățămintele astea ca pe o joacă pe care șă o pot duce cu mine peste tot. Au fost puțini cei care, în afara familiei, s-au preocupat să stârnească vreun interes al copiilor generației mele pentru ceva anume, de la arte la sporturi sau meșteșuguri și tradiții și am resimțit aceste lipsuri, au fost complicat de compensat. 
Se spune că e necesar să știi să ieși din specializare fără să o abandonezi și să duci dezbaterea în largul lumii. De data aceasta, dezbaterea e despre sistem, ce facem când școala nu mai face școală cu copiii României. O duce în largul lumii prietena mea, Ana Florea, împreună cu o mână de oameni, care au preluat din responsabilitatea Statului (așa cum o face, în atâtea instanțe, inițiativa privată) și a luat 150 de copii în grija zilei de mâine. 
Ana răspândește un freamăt al vieții contagios și are o forță incredibilă și o determinare magnetică pentru a îmbogăți fascinația copiilor față de tot ce îi înconjoară. Am mare încredere în pasiunea, dăruirea și priceperea cu care însuflețește Clubul Micului Beiușean și simt că e și responsabilitatea mea să o ajut să devină o inspirație pentru și mai mulți oameni de bine. ” 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.