fbpx

”Fata afgană”, protagonista unei fotografii antologice, a fost evacuată în Italia

Sharbat Gula, cea care este cunoscută în toată lumea ca „Fata afgană”, protagonista unei fotografii antologice care a fost publicată în revista National Geographic, a sosit în Italia ca parte a evacuării afganilor de către Vest după preluarea țării de către talibani.

Anunțul a fost făcut, în această seară, de guvernul italian, relatează The Guardian.

Cabinetul premierului Mario Draghi a declarat că Italia a organizat evacuarea lui Sharbat Gula după ce aceasta a cerut să fie ajutată să părăsească țara. Guvernul italian va ajuta la integrarea ei în viața din Italia, se arată în comunicat de joi.

Gula a câștigat faima internațională în 1984, după ce fotografia ei, realizată de fotograful de război Steve McCurry, a fost publicată pe coperta revistei National Geographic. Ochii verzi și pătrunzători ai refugiatei au impresionat o lume întreagă. McCurry s-a reîntâlnit cu ea în 2002.

Foto: Steve McCurry/National Geographic Society,

În 2014, ea se afla în Pakistan, dar s-a ascuns când autoritățile au acuzat-o că a cumpărat o carte de identitate pakistaneză falsă și au ordonat deportarea ei. ”Fata afgană” a fost dusă cu avionul la Kabul, unde președintele de atunci al Afganistanului a găzduit o recepție pentru ea la palatul prezidențial și i-a înmânat cheile unui apartament nou.

Italia a fost una dintre numeroasele țări occidentale care au transportat pe cale aeriană sute de afgani din țară după plecarea forțelor americane și preluarea puterii de către talibani, în august 2021.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *