În Franța se discută prelungirea concediului de paternite, deoarece cele douăzeci și opt de zile acordate taților de la 1 iulie ar putea ajuta la reechilibrarea împărțirii sarcinilor domestice și parentale, realizate în mare măsură de femei.
Publicația Le Monde spune că tații vor putea petrece aproape o lună cu bebelușii lor. Începând de luna aceasta concediul de paternitate în Franța este schimbat la douăzeci și opt de zile comparativ cu paisprezece , inclusiv șapte obligatorii, după nașterea copilului lor. Această reformă, mult solicitată de părinți, sindicate și asociații feministe, își propune să abordeze inegalitățile de gen la locul de muncă, atât pe piața muncii, cât și „în case”.
Pentru sociologul Christine Castelain-Meunier, promotor al concediului de paternitate în Franța încă din 2002, aprobarea acestei noi reforme este o bucurie „încă credem că tot ceea ce se referă la copil este responsabilitatea femeilor. Există o dificultate în a recunoaște că tatăl poate fi mai mult decât un petic în mijlocul nașterii și poate fi o parte reală în procesul de îngrijire.
Cum ne putem aștepta ca tații să își ducă copiii la pediatru mai des, dacă școlile continuă să acorde prioritate contactării mamelor atunci când copilul este bolnav? Sau să învețe să facă baie unui copil atunci când moașele vorbesc doar cu femeile din maternitate? „Extinderea concediului de paternitate ajută la descompunerea acestor reprezentări tradiționale. Acest lucru confirmă răspândirea acestei noi forme paternitate implicată „, a spus Christine Castelain-Meunier, care vede apariția unei generații de tați mai dedicați.
Oana Jindiceanu, mămică de patru copii, salută această inițiativă și spune că „mamele au nevoie de sprijin mai ales în perioada imediat următoare nașterii și nu cred că se acordă suficicientă atenție acestui aspect”