fbpx

Examenul de Bacalaureat la Deutsche Schule Bukarest

Perioada examenelor a trecut cu mari emoții și pentru elevii de la Deutsche Schule Bukarest, care s-au pregătit intens pentru diploma de proaspăt absolvenți ai ciclului liceal. Și nu orice fel de diplomă, ci una identică cu cea pe care o primesc elevii care învață în Germania, fiind emisă atât de Ministerul de Externe, cât și de Amabasada Germană.

Pentru a afla toate detaliile examenului de Bacalaureat german, cadrele didactice de la DSBU ne-au oferit câteva răspunsuri, toate în articolul de mai jos.

  • Cum este organizat ciclul liceal la DSBU?

În cadrul DSBU, liceul este organizat astfel: liceul durează în total 3 ani, din clasa a 10-a până în clasa a 12-a. Clasa a 10-a este deosebită, deoarece ea reprezintă, pe de-o parte, încheierea ciclului gimnazial și, pe de altă parte, intrarea în ciclul liceal.

  • Care sunt condițiile de admitere pentru examenul de Bacalaureat?

După încheierea clasei a 10-a, există două modalități de absolvire: diplomă Realschulabschluss ca diplomă de absolvire a învățământului secundar (MSA) și diplomă de absolvire a învățământului secundar (MSA) de calificare pentru clasele a 11-a și a 12-a. Clasa a 10-a reprezintă, așadar, și faza de introducere în etapa de calificare. În clasa a 10-a, notarea performanțelor școlare se face pe o scală de la 1 (foarte bine) la 6 (insuficient). Curricula școlară cuprinde următoarele discipline: limba germană, limba franceză pentru începători și avansați, limba engleză, limba română ca limbă maternă și ca limbă străină, matematică, biologie, chimie, fizică, istorie, cultură civică, geografie, etică, arte vizuale și practice, muzică și educație fizică.

O modalitate de absolvire o reprezintă Bacalaureatul german internațional Deutsches Internationales Abitur (DIA); clasele a 11-a și a 12-a corespund așa numitei faze de calificare și cuprind 4 semestre/jumătăți de an școlar. În clasele a 11-a și a 12-a, sistemul de notare a performanțelor școlare este pe o scală de la 0 (insuficient) la 15 puncte (foarte bine); în acești doi ani, curricula cuprinde următoarele discipline: limba germană, limba franceză pentru începători și avansați, limba engleză, matematică, biologie, chimie, istorie, etică, muzică și educație fizică. 

Pentru a putea fi acceptat la examenul de Bacalaureat, următoarele condiții/premise trebuie să fie îndeplinite: a) trebuie prezentate 36 de evaluări semestriale, din care nici una dintre ele nu are voie să fi fost notată cu 0 puncte; b) 29 de evaluări semestriale trebuie să fi fost notate cu cel puțin 5 puncte; la 7 din totalul evaluărilor semestriale trebuie să fi obținut între 4 puncte și 1 punct; d) trebuie să fi cumulat 180 de puncte în total. Odată cu intrarea în faza de calificare, toți părinții, elevele și elevii, dar și cadrele didactice vor fi informați constant în privința examenului de Bacalaureat german internațional (DIA) în special în privința calendarului de desfășurare.

  • Când au loc probele orale și scrise?

În luna Februarie, încep probele scrise ale examenului de Bacalaureat, iar în lunile mai-iunie, se desfășoară și probele orale, probe care presupun și o prezentare pentru a le fi evaluate și aceste abilități.

  • Cât timp durează examenul?

Examenul de Bacalaureat durează aproximativ 1 săptămână, cu o zi liberă între probe. Iar proba scrisă durează 3 ore. 

  • Care sunt materiile la care trebuie să susțină elevii Bacalaureatul?

În cadrul DSBU, pentru examenul de Bacalaureat trebuie susținute 5 probe la discipline diferite, disciplinele fiind din aria lingvistică, a științelor naturii și a științelor socio-umane. Limba germană este prima dintre disciplinele obligatorii la care elevii sunt evaluați.

  • În cât timp, pot afla elevii rezultatele examenului de Bacalaureat?

Rezultatele examenului se află la aproximativ două săptămâni de la ultima probă susținută de elevi. Pentru a descoperi și impresiile pe care le împărtășesc proaspeții absolvenți ai Școlii Germane din București, i-am adresat câteva întrebări referitoare la examen și Loredanei Mareș:

  • Cum ți se pare examenul de Bacalaureat la DSBU?

Mi se pare bine structurat și ușor. Prin acumularea punctelor în toate materiile, se oferă o posibilitate și elevilor care au probleme în anumite subiecte

  • Ce rezultate ai avut? Ai fost mulțumită de ele?

Am avut rezultate bune, corespunzătoare cu efortul depus.

  • Ce îi poți sfătui pe elevii care dau bacul la Școala Germană?

Îi sfătuiesc să asculte de profesori și să termine munca din timp. Sentimentul de libertate după bacalaureat este incomparabil.


Dr. Mihai Craiu recomandă Testul Greutății la copii: Un posibil prim semnal de alamă

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *