fbpx

Edupedu: MEC a anulat procedura de achiziție a măștilor pentru elevi. O nouă procedură, lansată azi

Procedura de achiziție a măștilor de protecție pentru toți elevii de clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, precum și pentru profesorii și personalul din școli a fost anulată de Ministerul Educației, cu doar 10 zile înainte de reînceperea școlii, anunță Edupedu.

Contactată de Edupedu.ro, ministrul Monica Anisie a declarat: “Am anulat procedura [de achiziție de măști prin negociere fără publicare prealabilă, procedură accelerată prevăzută de legea achizițiilor publice – N.Red], de vineri, 22 mai, pentru că cei care au venit cu oferta de licitație inițial au spus că au pe stoc întreaga cantitate de măști [17 milioane de măști, potrivit primului Caiet de sarcini – N.Red.], după care au anunțat că au 6 milioane de măști, pentru ca la final să constatăm că din stocul pe care au anunțat că îl aveau nu există decât 1 milion 300 de măști. Procedura a fost anulată vineri și va fi reluată începând de astăzi.

Citește aici articolul integral de pe Edupedu.

CONTEXT

Ordinul comun MS-MAI care prevede condițiile de purtare a măștilor de protecție a fost modificat și publicat în Monitorul Oficial. În noua versiune, elevii nu mai reprezintă o excepție de la purtarea măștilor de protecție în spații închise. Pe cale de consecință, ei vor purta măști și la examene, și la cursurile destinate claselor terminale, dacă nu intervine o altă modificare până la începerea acestora.

Care a fost varianta inițială despre ordinul comun aprobat de ministrul Sănătății și cel de Interne

Copiii mai mici de 5 ani și elevii în timpul orelor se numără printre excepțiile de la obligația de purtare a măștii, se afirma într-un comunicat remis de Grupul de Comunicare Strategică. 

Potrivit ordinului comun MS-MAI, în funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau a medicului de medicină școlară, după caz, pot exista unele excepții, astfel:

a) angajatul este singur în birou sau se află minim 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);

d) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri

f) elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare (prevederea modificată)

g) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Angajatorul sau conducătorul instituției are obligația de a elabora propriile proceduri pe baza evaluării de risc pentru fiecare angajat, în funcție de programul de lucru, specificul activității desfășurate, structura organizatorică, structura incintei.

Medicii de medicina muncii vor face evaluarea de risc și vor emite recomandări privind necesitatea purtării măștii pentru angajați, iar responsabilul SSM va face instruirea angajaților în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă.

Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. Mai exact, înainte de a utiliza masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca de protecție trebuie să acopere atât gura cât și nasul și să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat;

Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.