fbpx

Edupedu: Casa Rusă din București anunță că a “sponsorizat” Olimpiada de Limba Rusă din România și promovează burse fără interviu la universități din Rusia

Casa Rusă din București, instituție controlată de guvernul rus și care promovează discursul Moscovei în mediile românești, a anunțat pe Facebook, într-un mesaj șters ulterior, faptul că a fost sponsor la ediția din acest an a Olimpiadei Naționale de Limba Rusă Modernă, desfășurată săptămâna trecută la Iași, relatează Edupedu.

De asemenea, Casa Rusă afirmă și că a promovat bursele de studiu în Rusia în rândul elevilor participanți. 

Demersul a avut loc în contextul în care, după invazia Ucrainei de către armata rusă, comunitatea academică occidentală se distanțează de Rusia, elevii din această țară fiind excluși inclusiv de la testele PISA.

Contactați de Edupedu.ro, președintele comisiei din cadrul Ministerului Educației care a fost responsabilă cu olimpiadele naționale de limba germană și rusă, Sorin Giurumescu, precum și inspectorul școlar general din Iași, Luciana Antoci, au spus că nu au știut despre premiile Casei Ruse și despre promovarea burselor rusești în rândul elevilor.

Din postarea Casei Ruse, ștearsă între timp:
  • “(…) În perioada 28-30 aprilie în orașul Iași a avut loc Olimpiada Națională de Limba Rusă Modernă. (…)
  • Casa Rusă din București a fost unul din sponsorii olimpiadei și a premiat toți câștigătorii și participanții. (…)
  • Scopul acestei olimpiade nu este doar popularizarea limbii ruse, ci și oportunitatea de a cunoaște oameni noi care sunt, de asemenea, interesați de limba și cultura rusă. Printre cărțile și cadourile de la Casa Rusă, participanții au primit un pliant informativ, posesorii căruia vor putea afla despre #BurseînRusia anual oferite de Federația Rusă pentru studenții străini și vor putea fi admiși la Universitățile ruse fără interviu.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.