fbpx

Educație muzicală cu Eclectic.FM: QUEEN & DAVID BOWIE ll Under Pressure

Educație Privată și Eclectic FM vă prezintă povestea unor capodopere din muzica pop-rock contemporană. Începem seria cu ”Under Pressure”, piesa care unește vocea excepțională a lui Freddie Mercury cu cea a lui David Bowie.

Queen și David Bowie au cântat mai multe piese împreună. Dar la final, lui Bowie i-a plăcut doar Under Pressure. Trebuia să mai apară și pe Cool Cat, de pe același Hot Space, dar când a auzit ce a ieșit… Primele sunete, două note de bass dând naștere uneia dintre cele mai notorii secvențe muzicale, și apoi toată progresia aia cu pian lovit parcă-n silă și o dezvoltare de percuții prin pocnit din degete, bătăi din palme și lovituri ușoare în cinel, plus chitara care se adaugă și ea, iată detalii la care pare că nici nu te gândești. Prima voce pe care o auzim este a lui Freddie care murmură lucruri de neînțeles, apoi primul cuvânt perfect inteligibil este “pressure” și-l pronunță Bowie. Suntem abia la secunda 35.

Înregistrarea asta este ca o luptă de cocoși, este o luptă în care David, neputând cânta ca Freddie, apelează la frazări și ruperi de ritm pentru a echilibra balanța. Rezultatul este de o frumusețe tulburătoare, poate una dintre cele mai umane și calde dispute vocale.
Pe instrumental lucrurile o iau razna după ce Bowie strigă într-un crecendo “It’s a terror knowing what this world is about”, piesa coboară și urcă din nou cu Bowie punctând magnific: “Insanity laughs under pressure we’re breaking”.

Citește continuarea pe Eclectic FM.

 

Despre Eclectic FM

În 1982, tânărul Dinu asculta o piesă, Another One Bites The Dust, care avea să-i îndrepte, definitiv, pașii către rock. O piesă, de fapt cam funk, dar ce mai contează? Acest lucru l-a făcut să devină un mini fan al trupei Queen, lucru ușor sesizabil și din postările sale pe Facebook.

Evoluția sa ulterioară a fost puternic influențată și de profesoara de muzică de la Școala Generală nr. 191, tovarășa profesoară Umbreș. Care, cu mult curaj și perseverență, le strecura copiilor la ore de muzică artiști subversivi ca AC/DC sau Kraftwerk, până când, pârâtă fiind, a trecut la muzică clasica, cu Vivaldi, Beethoven, Chopin sau alți morți celebri. Este, să recunoaștem, un bun start.

De atunci și până acum, tânărul Dinu, devenit între timp adult, și-a manifestat plenar curiozitate către mai toate genurile muzicale, astfel a ajuns să realizeze o gamă stilistică foarte largă de emisiuni radio între care menționăm Salata de Rock și Poeții armoniei la Radio Delta, Dialog, Atitudine și Eclectic la RFI, Vintage la Radio Total, What Comes Next la EclecticFM și, mai nou, Lista lui Dinu la Urban Sunsets Radio plus R O O T S la Radio Guerrilla.

Un capitol aparte îl reprezintă EclecticFM, pornit la început doar ca radio online, la care a adăugat apoi și un blog, care iată, în cruda economie de piață, reușește să reziste, ba mai mult, conform cerințelor vremurilor trăite, să evolueze. Cele două identități, adultul Dinu și EclecticFM, sunt atât de bine sudate, încăt cu greu pot fi separate.

Ca un matur responsabil ce se află, adultul Dinu și-a facut cont și pe Spotify pentru a ilustra cât mai concludent muzica despre care vorbește.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *