fbpx

Duzina de dezinformare: 12 influenceri au propagat mesaje antivacciniste către milioane de utilizatori de social media

ID 153173342 © Jakub Jirsák | Dreamstime.com

Majoritatea teoriilor conspiraționiste privind vaccinul împotriva COVID-19 au fost răspândite pe platformele sociale de ”Duzina de dezinformare”: 12 persoane, care au propagat mesajele către zeci de milioane de utilizatori, potrivit unui raport publicat zilele trecute de Centrul pentru combaterea urii digitale (CCDH), citat de Casa Albă, relatează The Guardian, preluat de Digi 24.

CCDH, o organizație non-profit cu sedii în Londra și Washington, a descoperit în luna martie că 12 personalități online, pe care le-au numit „duzina de dezinformare”, au reușit să-și răspândească mesajul anti-vaccin la un total de 59 de milioane de persoane prin intermediul mai multor platforme de socializare, Facebook fiind principala rețea socială unde mesajul a fost rostogolit. 

CCDH a analizat 812.000 de postări pe Facebook și peste 120.000 de tweet-uri și a constatat că 65% dintre acestea provin de la „duzina de dezinformare”.

Într-o declarație de presă din 15 iulie, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a subliniat că „Facebook trebuie să fie mai rapidă în a elimina mesajele periculoase şi încălcând regulile, deoarece mesaje care ignoră regulile lor persistă adeseori zile întregi și se răspândesc foarte repede”. 

De altfel, președintele Joe Biden, alături de Vivek Murthy, un cunoscut chirurg american, au acordat o atenție deosebită în ultimele zile fenomenului de dezinformare privind vaccinurile împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2. Președintele american chiar a și criticat rețelele sociale care nu blochează conturile de pe care se desfășoară campanii de dezinformare în privința COVID-19, spunând despre acestea că „omoară oameni”. 

Un nou studiu arată că aproximativ 20% dintre americani cred în teoriile conform cărora vaccinurile împotriva Covid-19 conțin microcipuri. 1 din 5 persoane participante la studiu a răspuns că este „cu siguranță adevărat” că prin intermediul dozelor sunt „implantate cipuri”. Studiul a fost realizat de YouGov în colaborare cu The Economist și mai arată că 27% dintre cei cu vârste curprinse între 30-44 de ani susțin această teorie, notează Insider

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *