Este esențială pentru copii!
de Cristian Tănase, profesor
Sunt la o cafenea, iar la masa de lângă mine, un băiețel de vreo 11 ani, îi spune entuziasmat tatălui său că a luat cea mai mare notă la testul de la limba engleză. În loc să-l felicite și să-l încurajeze, tatăl îi răspunde că probabil nota mare se datorează faptului că profesoara din acest an nu e la fel de bună ca cea de anul trecut și că ar trebui să îl ducă la meditații.
La un moment dat, parcă cu o ultimă încercare de obține o validare de la tatăl său, acesta spune:
– Știi că astăzi am dat meditații la germană? M-a sunat Y, o colegă, că nu a înțeles ceva și i-am explicat.
Reacția tatălui nu a întârziat să apară:
– Dar ce, ea nu știa să citească…
Dragi părinți,
Validarea din partea voastră este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Oferiți-le voi validare în primul rând, pentru a nu căuta validarea în altă parte. Faptul că propriul copil a ales să îți împărtășească din experiența lui care, poate pentru tine, adultul, nu înseamnă mare lucru, acest lucru trebuie să fie un motiv de bucurie.
De asemenea, în momentul în care vă validați copiii, nu faceți decât să le creșteți încrederea în sine, le transmiteți că sunt buni în ceea ce fac. Ei simt că emoțiile lor contează pentru voi și devin mai capabili să și le exprime.
Dacă sugerați faptul că succesul trebuie să fie obținut doar în condiții dificile, de exemplu cu o profesoară mai exigentă, nu faceți decât să setați un standard nerealist pentru viitor, ceea ce se traduce cu o presiune suplimentară asupra copiilor voștri.
Totodată, copiii care se simt ascultați și înțeleși sunt mai dispuși să comunice deschis și să aibă încredere în părinți. Validarea nu înseamnă că trebuie să fiți de acord cu tot ceea ce spune sau fac copiii, ci mai degrabă să le respecți trăirile emoționale, oferindu-le spațiu să fie autentici.
Nu voi comenta faptul că tatăl aduce niște prejudicii imaginii profesoarei în ochii copilului, desconsiderându-o și trăgând niște concluzii pripite.