fbpx

Dragă Iulia, șefă de promoție…

Dragă Iulia, șefă de promoție

de Andra Berceanu, director executiv FePAL

Dragă Iulia,

Te felicit pentru discursul tău. Te-ai ridicat la adevăratul standard al unei șefe de promoție, care nu înseamnă numai rezultate școlare excepționale, ci a fi și un exemplu pentru colegii tăi, adică o persoană cu gândire critică, valori și principii morale de la care nu te abați. Știu, nu a fost ușor. Ai stat și te-ai gândit dacă să spui adevărul sau să bifezi o formalitate. Ai ales bine, indiferent de ce comentarii vei citi în spațiul public. Să nu te simți jignită, modul în care aleg să se exprime unii adulți este doar dovada eșecului sistemului de educație de niște decenii. Aceste persoane, care măcar prin prisma vârstei ar trebui să fie mai înțelepte, nu suportă să se uite în oglindă și să recunoască faptul că de atâția ani formează o societate într-o derivă totală, o societate lipsită de valori, o societate care votează hoți și corupți, doar ca apoi să se plângă că nu o duc bine. Este mult mai simplu pentru ei să jignească o tânără decât să-și recunoască complicitatea sau acceptarea tacită a unor sisteme publice total ineficiente. Ar fi putut fi ei cei care trag un semnal de alarmă în toate aceste decenii, dar au ales să fie Miorițele cu capul plecat ce repetă ca o mantră a creielor spălate “așa era și pe vremea mea și n-am murit”.
Acum ai venit tu și le-ai zguduit universul limitat și blocat în acele discursuri pline de ipocrizie, minciuni, festivism politic, acele discursuri sterile de la începutul și sfârșitul fiecărui an școlar. Și foarte bine că ai făcut-o pentru că:

Dragă Iulia, dragi tineri,

Este vremea voastră, nu a lor. Ei au avut șansa lor și au ratat-o. Sub nicio formă voi nu trebuie să repetați greșelile generațiilor dinaintea voastră. Nu există un moment mai bun ca atunci când ești tânăr să vorbești clar și răspicat, să nu te complaci în mocirla pe care noi v-am lăsat-o moștenire, să vrei să trăiești la standarde civilizate, să “deranjezi” un sistem reticent la schimbare, să dezbați public teme și să nu te mulțumești cu nimicul pe care ți-l oferă statul român în aplauzele oamenilor sistemului sau nostalgicilor. Doar așa veți ajunge în punctul în care să puteți trăi în țara voastră, fără să mai fie nevoie să plecați în alte țări pentru a beneficia de ceea ce ar trebui să fie normalitate într-un stat european civilizat și democratic.

Capul sus! Ignorați veninul și mergeți pe drumul vostru! Îmi cer eu scuze pentru că noi nu am putut face mai mult.

4 comments

 1. Vișoiu Laurențiu spune:

  Felicitări, Iulia! Felicitări, Andra Berceanu!

 2. CARMEN spune:

  in urma cu ceva ani au mai fost voci care au indraznit…degradarea se vede de la o generatie la alta, dar nu e numai in invatamant.

 3. Ella spune:

  Dacă după absolvirea unui minuscul liceu din România avem și noi pe Greta noastră, să vezi circ și panaramă după ce ii va plăti poporul român vreo 10 ani de medicină și rezidențiat . Se va lăsa cu zoaie peste tot. Ne vom pune cu toții cenușă în cap și vom plânge amar . Alooo, provincia!!!! Terminați dracului cu mascarada asta sinistră, că ne ia cu greață!!!🤮

 4. Mirela Stanciu spune:

  Bravo ,Iulia!!!Iti multumesc!Am doi adolescenti, din pacate nu am curajul tau!!!

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.