fbpx

Dr. Mihai Craiu: „Nu mai sunt locuri la ATI. Facem triaj ca pe front.” Val agresiv de viroze la copii

Numărul pacienților în spitalele de copii s-a dublat în ultimele săptămâni, din cauza unui val agresiv de viroze, relatează Digi 24. Potrivit sursei citate, dacă înainte veneau la fiecare 24 de ore câte 100, acum vin și peste 200, așa cum este la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului.

”Nu mai sunt locuri. Asta nu înseamnă că nu vom consulta și interna un pacient grav. Mutăm. Facem triaj ca pe front. Despre ATI vorbesc. Numai vineri au fost intubați 3. Toate ventilatoarele sunt ocupate, cele 6 sunt ocupate”, a declarat dr. Mihai Craiu, medic pediatru, în cadrul reportajului Digi 24.

Pe pagina sa Spitalul Virtual pentru Copii, medicul vorbește și despre felul în care noul val de viroze se manifestă și în alte țări, dar și despre felul în care se manifestă simptomele:

90% din cei peste 7000 de copii prezentați în Unitațile de Primiri Urgențe din Franța cu Insuficiență Respiratorie Acută sunt sugari. https://www.euractiv.com/…/french-bronchiolitis-crisis…/
Adică principalul grup de risc, în actualul val de viroze ce bântuie în toată Europa, este reprezentat de cei care au vârsta sub 1 an.
Ce au ei în comun?
1. Agravare lentă, dupa 2-3 zile de la începutul unei „răceli” obișnuite.
2. După acest interval dominat de febră, tuse și muci apare wheezingul. Acesta este un zgomot șuierator, ascuțit, ca un fluierat, audibil atunci când iese aerul din plămâni. În special în expir…
3. Progresiv respirația este din ce în ce mai rapidă (anormal de repede este orice număr mai mare de 50/minut!).
4. In punctul culminant al bolii sugarul respiră foarte greu, folosind toți mușchii disponibili, în special diafragmul (adică „respiră cu burta”).
Vedeți, în filmul de mai jos, cum respira un astfel de sugar din Franța, spitalizat cu bronșiolită acută, produsă de virusul sincițial respirator.
Aceasta boală poate fi prevenită prin respectarea regulilor și evitând aglomerația dacă ieșim din casă cu un sugar. Și trebuie să protejăm sugarul de frații mai mari, dacă aceștia sunt răciți🤗
NOTĂ – In Spania, săptămâna trecută 37% din pacienții internați cu boală acută respiratorie au avut infecție cu VSR. Nu COVID-19 sau gripa sunt acum principala amenințare! 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.