fbpx

Dr. Mihai Craiu: Magneții și bateriile mici, cele mai periculoase obiecte pe care le pot înghiți copiii

Photo 153972635 © Puripat Khummungkhoon | Dreamstime.com

Dr. Mihai Craiu explică, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii, de ce magneții și bateriile de dimensiuni mici și rotunde sunt cele mai periculoase obiecte pe care copiii le pot înghiți din greșeală:

Ce spune medicul pediatru:

Una din cauzele frecvente de îngrijorare ale părinților care participă la comunitatea SVC este legată de înghițirea accidentală a corpilor străini de către copiii lor.
Aici aveți un excelent (și scurt) articol privind ingestia accidentală a diverșilor corpi străini.
Ideile principale sunt următoarele:

1. Cel mai des înghit diverse lucruri nealimentare copiii mici, cu vârstă între 6 luni și 3 ani. Cei mai mici dintre ei nu pot comunica și în aceste cazuri emoțiile părinților cresc foarte mult.

2. De obicei corpii străini mici, rotunzi, din materiale netoxice, nu pun probleme deosebite. Monede mici, piese rotunde de plastic moale, fără muchii tăioase sau nasturi pot ajunge accidental în gura copilului și, de aici, mai departe.

3. Semnele de pericol sunt: tusea spastică ce nu se liniștește deloc, cianoza feței, respirația foarte dificilă, durerile mari cu plâns inconsolabil, imposibilitatea înghițirii salivei sau salivă cu sânge, varsăturile frecvente… In aceste cazuri trebuie apelat urgent la medic.

4. Cei mai mari „dușmani” pot fi magneții și bateriile mici, de tip pastilă (cele de ceas electronic).

5. Magneții înghițiți, chiar dacă sunt perfect rotunzi, pot să se fixeze unul pe celălalt și să lezeze stomacul sau intestinul.

5. Bateriile mici, în special fixate în esofag, pot produce în câteva ore o arsură locală, cu perforarea acestuia. Mergeți imediat la spital în aceste cazuri! La copiii cu vârsta de peste un an, care pot primi miere, dați 2 lingurițe înainte de a pleca de acasă, și apoi din 10 în 10 minute, pentru a facilita alunecarea corpului străin și a preveni arsura locală esofagiană.

6. Dacă nu sunteți siguri că a ajuns în stomac corpul străin oferiți copilului să bea apă. Dacă apa trece ușor puteți oferi copilului puțină pâine. Orice produs făinos, chiar dacă se blochează la un corp străin din esofag, va fi digerat de enzimele salivare.

7. Corpii străini mici din metal sau plastic se elimină în scaun, în câteva zile.

8. Bateriile si magneții sau corpii străini foarte ascuțiți/tăioși trebuiesc scoși din stomac. De obicei prin endoscopie, cu anestezie.

9. Dacă nu doriți astfel de incidente, supravegheați modul de joacă al copilului și îndepărtați din camera lui magneții-bile și jucăriile/dispozitivele cu baterii mici rotunde.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/batteries-isolated-white-background-image153972635

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.