fbpx

Directoarea de liceu care cerea elevilor bani pentru copii xerox, demisă de ISJ

Directoarea liceului Callatis din Mangalia, care le cerea elevilor bani pentru copii xerox și întocmise liste cu datornici, a fost demisă din funcție, anunță publicația Cuget Liber.

„Vineri dimineața s-a deplasat la Liceul Teoretic Callatis Mangalia o comisie de verificare stabilită în Consiliul de administrație al ISJ Constanța, ca urmare a noilor informații primite cu privire la acest subiect. Raportul comisiei a fost prezentat în cadrul ședinței CA al ISJ Constanța de vineri. Am hotărât încetarea detașării în interesul învățământului pentru cele 2 directoare și începerea unei misiuni de audit prin care se vor verifica documentele contabile. Astăzi aștept să fie depuse cereri de ocupare a funcțiilor de director prin detașare în interesul învățământului, mâine va fi o nouă conducere a unității de învățământ”, a declarat prof. Sorin Mihai, reprezentantul ISJ.

Cazul a fost adus în atenția publică săptămâna trecută, de Consiliul Județean al Elevilor.

Ce spunea organizația:

La nivelul Liceului Teoretic “Callatis”, conducerea liceului solicită elevilor în mod ilegală să plătească costurile pentru printarea și xeroxarea lucrărilor scrise, ținând liste cu “datoriile la xerox” ale elevilor în mod ilegal. Existența acestui tabel este un abuz la adresa elevilor, având în vedere faptul că nu există niciun temei legal care să permită colectarea acestor sume de bani.

Fenomenul fondului școlii este unul consistent în învățământul constănțean, deși complet ilegal. Aceste cheltuieli nu ar trebui să fie asigurate din banii elevilor, ci solicitate autorităților, însă de multe ori, din comoditate, directorii preferă să recurgă la infracțiuni în loc să ceară bani primarilor. Precizăm faptul că pretinderea acestor sume de bani de la elevi constituie infracțiune de luare de mită, sancționându-se cu închisoare de la 3 la 10 ani.

Menținerea unui tabel cu aceste “datorii” poate duce inclusiv la comportamente de tip bullying, atât din partea profesorilor cât și din partea elevilor, față de elevii și părinții elevilor care refuză să achite aceste sume. Elevii care se împotrivesc achitării fondului școlii nu sunt în niciun caz “oaia neagră” care a venit să strice ceva ce merge, ci adevărați luptători împotriva corupției.

În urma publicării tabelului, directoarea unității de învățământ nu și-a exprimat dorința și disponibilitatea de a opri fenomenul, ci a decis să recurgă la amenințări față de membrii AEC din liceu, spunându-le că lezează imaginea liceului și transmițându-ne solicitarea de a șterge fotografia de pe rețelele de socializare. Considerăm aceste acțiuni josnice, și ne punem întrebarea legitimă: Cine lezează imaginea liceului? Niște elevi ce luptă pentru respectarea legii, sau o directoare ce încearcă să intimideze niște copii și săvârșește infracțiunea de luare de mită? 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.