Decizie radicală la o școală din Barcelona: ”Scufița Roșie”, eliminată din bibliotecă pentru sexism

Sursă imagine: www.universdecopil.ro

O școală publică din Barcelona a decis să renunțe la 200 de cărți pentru copii din bibliotecă, pe motiv că ar răspândi stereotipuri sexiste, anunță cotidianul El Pais. Școala Taber, aflată sub autoritatea guvernului regional din Catalonia, și-a revizuit lista de cărți din secțiunea de bibliotecă destinată copiilor mai mici de șase ani. Potrivit publicației citate, comisia desemnată de școală în acest sens a decis că 30% dintre povești sunt ”toxice”, iar 60% au, de asemenea, probleme, însă mai puțin grave. Printre cărțile eliminate din biblioteca școlară se numără poveștile clasice ”Scufița Roșie” și ”Frumoasa din Pădurea Adormită”.

Din comisia care a întocmit lista cărților care vor fi scoase din bibliotecă au făcut parte și părinți. Anna Tutzo, una dintre mamele care au participat la această activitate a explicat că subiectul sexismului în cărțile pentru copii este unul serios: ”Cea mai frecventă problemă este asocierea masculinității cu valori precum competiția și curajul. În plus, în situații care implică violența, băiatul este acela care atacă fata, ceea ce transmite un mesaj despre cine poate fi violent și împotriva cui”, a spus Tutzo.

Și alte școli din regiune intenționează să achiziționeze pentru bibliotecile lor cărți mai echilibrate din punct de vedere al egalității de gen.