fbpx

Deca: Vom permite ca materiile la decizia elevului din oferta școlii să se poată face și hibrid

Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat, la emisiunea Interviurile Digi 24.ro, că materiile care vor fi incluse în curriculumul la decizia elevului din oferta școlii vor putea fi parcurse și în format hibrid.

”Având în vedere lecțiile pandemiei, vom permite ca aceste materii la decizia elevului din oferta școlii să se poată face și hibrid, dacă tipul de materie permite acest lucru. Acest lucru ne va permite ca interacțiunile față în față să se poată face în grupe mai mici, iar partea care se poate organiza online, dacă există autonomie de învățare mare, cum este la liceu, să ne ajute să avem și o paletă mai largă de materii”, a declarat Ligia Deca.

Ce spune proiectul noii Legi a învățământului preuniversitar despre curriculumul la decizia elevului din oferta școlii:

Art. 83
(1) În planurile-cadru sunt prevăzute disciplinele, domeniile de studiu, modulele de pregătire obligatorii și opționale, precum și bugetul de timp alocat acestora.

(2) Trunchiul comun se constituie din disciplinele/domeniile de studiu/modulele de pregătire obligatorii, pentru toți elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal indiferent de filieră, profil și specializare/calificare profesională și se stabilește la nivel central.

(3) Curriculumul la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ) se constituie din disciplinele/domeniile de studiu, este propus pentru toți elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal, filiera teoretică și filiera vocațională și este elaborat la nivel național, regional, local sau la nivelul unității de învățământ. Elevul are posibilitatea de a alege disciplinele/domeniile de studiu, din oferta școlii, în funcție de propriile nevoi și interese de cunoaștere.

(4) Implementarea CDEOȘ conform alin. (3) este obligatorie, se poate desfășura cu elevi din clase diferite și poate fi implementată în sistem modular.

(5) Pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, filiera teoretică și filiera vocațională, consiliul de administrație al unității de învățământ stabilește curriculumul la decizia elevului din oferta școlii, în urma consultării elevilor, părinților/reprezentantului legal și pe baza resurselor disponibile.

(6) Pentru învățământul liceal tehnologic, curriculumul la decizia elevului din oferta școlii este elaborat de unitatea de învățământ, în parteneriat cu operatorii economici/autoritățile administrației publice locale, pentru adaptarea formării profesionale a elevilor la nevoile locale ale pieței muncii și se implementează pe durata stagiilor de pregătire practică, în funcție de numărul de ore alocat prin planurile-cadru.

(7) Proiectarea și aprobarea curriculumului la decizia elevului din oferta școlii pentru filiera tehnologică se stabilesc prin metodologii specifice aprobate prin ordin al ministrului educației.

(8) Curriculumul de specialitate se constituie din disciplinele/domeniile de studiu/modulele de pregătire obligatorii pentru toți elevii din învățământul liceal, din cadrul unui/unei profil/specializări/calificări profesionale și este stabilit la nivel central.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.